BiH

Hahn u novembru uvodi BiH u novu fazu odnosa sa EU

Evropska komisija priprema upitnik za Bosnu i Hercegovinu, koji bi, najkasnije do kraja narednog mjeseca, komesar za evropsku politiku susjedstva i proširenja EU Johannes Hahn u Sarajevu trebao službeno predati čelnicima Predsjedništva i Vijeća ministara BiH.

Johannes Hahn - Bljesak.info

Advertisements

Ovaj čin značit će početak novog ugovornog odnosa između BiH i EU te novu fazu naše zemlje na njenom putu ka članstvu u Uniji, saznaje “Avaz“…

Direktor Direkcije za evropske integracije (DEI) BiH Edin Dilberović je za “Avaz” također potvrdio ovu informaciju, kazavši da je DEI već identifikovao potencijalnih 2.500 pitanja za BiH te ih poslao bh. institucijama kako bi se mogle pripremiti za odgovore.

U međuvremenu, u posljednjim godinama usvojene su nove direktive iz kojih će, također, proisteći određena pitanja. Također, bit će još dodatnih pitanja koja su specifična za svaku državu”, kazao je Dilberović.

On je istakao kako se očekuje da će Evropska komisija našoj državi dati rok do četiri do šest mjeseci da joj dostavi odgovore na sva pitanja.

Upitnik koji će BiH dobiti od Europske komisije podijeljen je na tri kategorije, koje se odnose na političke i ekonomske kriterije te tzv. acquis, europsku pravnu stečevinu.

Kada je riječ o političkim kriterijima, neka od pitanja odnose se na opis ustavnog i institucionalnog stanja u BiH, kako se provode odluke Ustavnog suda, koliko je političkih stranaka registrovano u našoj zemlji, kako je raspodijeljena državna imovina.

U okviru acquisa BiH će se suočiti s pitanjima vezanim uz slobodno kretanje robe i kapitala, javne nabavke, finansijske usluge, prevoz, oporezivanje, energiju, statistiku, socijalnu politiku, zapošljavanje, pravosuđe…


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh