BiH

Mesić govorio pred zeničkim studentima: Treći entitet bi bio poguban za Hrvate

Bivši predsjednik Republike Hrvatske i bivši predsjednik Predsjedništva SFRJ Stjepan Mesić posjetio je u ponedjeljak Univerzitet u Zenici gdje je studentima Pravnog i Ekonomskog fakulteta održao i predavanje na temu “Bosna i Hercegovina jučer, danas, sutra”, javlja Anadolu Agency (AA).

Stjepan Mesic- hr.N1info.com

Advertisements

Rekao je kako Bosna i Hercegovina mora postojati sama za sebe i da je mir u Bosni i Hercegovini bitan za mir u cijelom regionu. Naglasio je kako je bitno da političari u BiH rade za njenu dobrobit i shvate da je njihova domovina upravo BiH, a ne Srbija, Hrvatska ili neka druga država.

Mesić je govorio i o prošlom ratu na području bivše Jugoslavije i potrebi reforme Dejtonskog sporazuma kako bi BiH mogla krenuti prema Evropskoj uniji.

Na konferenciji za medije koja je održana poslije predavanja, Mesić je rekao kako je na predavanju govorio upravo o stanju u BiH u odnosu na njenu prošlost te o njenoj budućnosti.

“Govorio sam o tome što je bilo i šta možemo očekivati i kuda Bosna i Hercegovina ide. BiH ide prema EU, samo je pitanje kojom brzinom će to ići. BiH ima svoje mejsto u EU, samo mora ispuniti uvjete i ostvariti standarde koji vrijedi u klubu koji se zove Evropska unija i ja očekujem da će BiH doživjeti određenu preobrazbu u tom smislu i da dobije nešto evropeiziraniji izgled, s obzirom na ono što je učinjeno Bosni i Hercegovini Dejtonskim sporazumom”, rekao je Mesić, dodavši kako je sporazum prihvaćen u svijetu i na ovim prostorima, jer je zaustavio krvoproliće, ali da Dejtonski mirovni sporazum nije učinio dovoljno na planu pravilnog funkcioniranja BiH s obzirom na postojanje entiteta.

Mesić je na pitanje novinara o zahtjevima za trećim entitetom ili pokušaju nove podjele Bosne i Hercegovine rekao kako bi bilo pogubno dalje dijeljenje BiH.

“Smatram da bi pogubno bilo za Hrvate kad bi dobili treći entitet, jer niko od onih koji predlažu treći entitet ne razmišljaju o tome da i Posavina treba da se vrati u treći entitet nego se više radi o tome da se podijeli Federacija. Ako se dijeli država, to može izazvati samo nove sukobe, nove ratove koji nikome ne trebaju”, rekao je Mesić.

Mesić je također rekao kako se i međunarodna zajednica mora pozabaviti stanjem u državi.

“Sve ono što se događa u BiH ne ovisi samo o vama u BiH i političkoj eliti nego ovisi i o međunarodnoj zajednici, a ona je sada fokusirana na određena područja gdje se održavaju ratovi i njihov je interes da se ta žarišta smire, da se dođe do mira i očito da međunarodna zajednica trenutno nije fokusirana na BiH. To ne znači da treba mirovati, treba stvarati atmosferu da je mjesto Bosne i Hercegovine u Evropi, da BiH nema nekakve druge mogućnosti nego priključenje EU, a to odgovara i svim susjedima Bosne i Hercegovine”, izjavio je Mesić.

Bivši predsjednik Hrvatske govorio je i o politici Republike Srpske i referendumu koji se održao u tom entitetu.

“Mislim da se ključ rješenja nalazi u Beogradu, a ne u Banjoj Luci i vrh politike Beograda daje izjave da je za cjelovitu BiH, ali kaže i da podržavaju politiku Republike Srpske i Milorada Dodika, koji Bosnu i Hercegovinu ne priznaje. I onda se pitam za šta se u stvari zalaže Beograd, za cjelovitu BiH ili onoga koji tu BiH pokušava da razbije. Kada se Beograd izjasni uz međunarodnu asistenciju, onda očekujem da će brže doći do rješenja pitanja BiH i Republike Srpske. Nisam u prilici da ocjenjujem rad bilo kojeg člana predsjedništva BiH ili institucija BiH, samo sam stava da BiH mora naći svoje mjesto u Evropi, a političke elite BiH moraju i same poduzimati sve da se stvore standardi i uvjeti da se uđe u EU, odnosno, fokusirati se i na ustavne promjene da bi BiH radila kao cjelovita, ne unitarna ili pocijepana država”, objasnio je Mesić.

Mesić je dodao kako mladi ljudi moraju uz podršku starijih i iskusnijih da se uključe u politiku države i ne dopuste da državom i sudbinom svih njenih građana upravlja nekolicina ljudi.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh