BiH

Predstavnici Srba u Parlamentu BiH se žale na jelovnik: Nema srpske salate i svinjetine

Službenici zajedničkih institucija BiH požalili su se da se u restoranu gdje se hrane parlamentarci nema dovoljno svinjećeg mesa i specijaliteta srpske kuhinje, dok se na istom jelovniku nalazi mnoštvo jela iz bosanske i turske kuhinje.

Parlament BiH - Nap.ba

Advertisements

Požalili su se također da već godinama u ovom restoranu uopšte nema srpske salate. Predstavnici Srba u Zajedničkim institucijama BiH žale se i na prevod određenih specijaliteta, pa tako ne znaju šta su tzv. “bosanske klepe”.

“Svaki dan ima jedno ili nema nijedno jelo na svinjskom programu. Zato je meni pun specijaliteta od junetine, teletine i jagnjetine, a nazivi jela su takvi da prevodilac treba da ih rastumači, kao što su “bosanske klepe””, ispričao je jedan od službenika zajedničkih institucija BiH koji smatra ili da jelovnik treba da bude neutralan ili da budu zastupljena jela svih naroda, prenosi “N1“…

Siniša Perković, zamjenik direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH, u čijoj se nadležnosti nalazi i restoran, kazao je da nije tačna informacija da nema svinjetine.

1

“Za srpsku salatu ne znam, ali nema nikakvog razloga da je ne bude. Ako je nema, biće.”

Prije nekoliko godina, tadašnji poslanici Slavko Jovičić i Drago Kalabić iz SNSD-a vodili su raspravu u vezi menija u restoranu. Oni su tada insistirali da na jelovniku bude srpska salata, te više jela sa svinjetinom iz srpske kuhinje.

“Nije problem u srpskoj salati ili jelima srpske kuhinje, već u odnosu prema Srbima. Meni je samo dokaz majorizacije jer su to specifične teme oko kojih se neke stvari prelamaju. Nismo tjerali inat, već nam je bilo smiješno da neko protjeruje jela koja su tu stotinama godina”, rekao je juče Kalabić.

“N1” je već pisala o povoljnim cijenama u ovom restoranu koje su znatno niže od onih na koje su prosječni građani Bosne i Hercegovine navikli.

Tako, recimo, jogurt u ovom restoranu možete kupiti za 0.80 KM dok je cijena bistre supe – 1 KM. Pire krompir također košta 1 KM, a omlet sa sirom – 2 KM.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh