BiH

Vijeće roditelja: Strahujemo dok djecu spremamo za život

Upravni odbor Vijeća roditelja učenika osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo danas je uputio apel javnosti i vlastima.

učenik i roditelj - Radiosarajevo

Advertisements

“Sve odgovorne ljude u vlasti, na svim mogućim nivoima, političkim i policijsko-pravosudnim, mi, zabrinuti roditelji, koji se više od brige za vlastitu sigurnosti bojimo za našu djecu, preko 50.000 njih, učenika osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo, koji su i danas izašli na ove sarajevske ulice kako bi došli do svojih učionica, molimo da uradite ono što vam vaša profesija nalaže kako biste nas zaštitili.

Spremamo djecu za život, a strahujemo da ne nastradaju od neke poremećene i zle osobe. Od udara automobila, od metka ili otmice.

Kako smo čuli ovih dana, njih samo stotinjak učini 90% svih krivičnih djela. Zar ste zaista nemoćni da bilo šta uradite kako bismo se kao civilizirano društvo zaštitili od te grupice kriminalaca!? Uradite sve što struka i zdrav razum kazuju, od strožijih kazni do izgradnje zatvora.

Nismo stručnjaci u oblasti sigurnosti, ali čitajući krivične zakone u regiji otkrili smo da je Krivični zakon FBiH najblaži prema kriminalcima. Najmanja kazna za upotrebu oružja na javnom mjestu gdje se okupljaju građani u Srbiji je dvije godine, Hrvatskoj i Crnoj Gori i RS jedna godina dok u FBiH to samo 6 mjeseci.

Osjećaj sigurnosti je vidno narušen, te su građani opravdano zabrinuti.

Mi građani ne možemo riješiti probleme kriminaliteta i kriminalaca, ali želimo učiniti nešto da zaštitimo svoje živote i živote naše djece prvenstveno. Vi političari, policajci, tužioci i sudije, uradite odmah i u punoj saradnji, a onda ćemo svi skupa kao roditelji i pedagozi, jer ste to i vi, kontinuirano raditi na dobrom kućnom odgoju i kvalitetnom obrazovanju”, navodi se u saopštenju UO Vijeća roditelja.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh