BiH

Prezentacija projekta Farma dva: Maureen Cormack u Banjaluci probala domaće proizvode

Maureen Cormack, ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, danas je u Banjaluci prisustvovala prezentaciji proizvoda domaćih poljoprivrednih proizvođača organizovanoj u okviru projekta Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Švedske – FARMA dva, javlja Anadolu Agency (AA).

Maureen Cormack - AA

Advertisements

U obraćanju na skupu pod nazivom “Poljoprivredni sektor u procesu integracija EU” Maureen Cormack je govorila o značaju poljoprivrede u svijetu te konstatovala da BiH ima ogroman potencijal za poljoprivredni razvoj. Naglasila je da je partnerstvo i povezivanje izuzetno važno za savladavanje izazova koji se danas nalaze pred poljoprivrednicima.

Nakon obraćanja, razgovarala je sa 16 poljoprivrednih proizvođača iz projekta FARMA dva koji su izložili svoje sireve, med, svježe i prerađeno voće i povrće te prirodnu kozmetiku.

Cilj ovog projekta je sa organizacijama i individualnim poljoprivrednicima raditi na povećanju prinosa i poboljšanja kvaliteta proizvoda. Projekat je započet ove godine, a za njegovu implementaciju u periodu od pet godina predviđeno je 16,3 miliona dolara.

Cormack je štandove proizvođača obišla sa Stevom Mirjanićem, ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi RS, pri čemu je bila u prilici da proba brojne domaće proizvode.

Jedan od poljoprivrednika koji je danas predstavio svoje proizvode je i Miroslav Klječanin iz firme “Mons produkt” iz Teslića. U pitanju je frama koza koja se nalazi na planini Očauš.

“Vratio sam se iz Italije gdje sam bio 20 godina kako bih radio na razvoju ruralnih područja”, rekao je Klječanin i dodao da je ovo podneblje idealno za kozarstvo i ovčarstvo, ali da domaće institucije ne vode dovoljno brigu o poljoprivrednicima.

Predstavnici javnih institucija koje se bave poljoprivredom, kao i predstavnici privatnog sektora, imali su danas priliku razgovarati i o prioritetima za kvalitet proizvoda, standardizaciju i izvozne izazove.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh