BiH

Čampara pokrenuo inicijativu za izmjenu propisa u saobraćaju

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara, povodom sve učestalijih tragičnih nesreća na cestama širom Federacije BiH, pokrenuo je inicijativu za izmjene i dopune propisa kojima će biti preduprijeđeni ovakvi tragični događaji u Sarajevu i drugim gradovima na cestama Federacije Bosne i Hercegovine.

Aljoša Čampara - Fena.ba

Advertisements

S ciljem pooštravanja kaznene politike za počinioce krivičnih djela u saobraćaju, ministar Čampara je uputio inicijativu Vladi Federacije BiH da Federalno ministarstvo pravde hitno pripremi i u proceduru uputi izmjene Krivičnog zakona Federacije BiH i Zakona o prekršajima u Federaciji BiH, kako bi se povećao minimum zakonom predviđenih kazni, kao i da se u slučaju neplaćanja propisane novčane kazne može izreći kazna zatvora, javlja “Fena”…

Također je podržao aktivnosti koje se trenutno poduzimaju radi izmjena i dopuna Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, sa nadom da će predložene izmjene i dopune doprinijeti značajnijem smanjenju broja saobraćajnih nesreća i generalno povećati sigurnost na cestama u BiH i da se kao posebna mjera sigurnosti, predvidi i mogućnost trajnog oduzimanja vozačke dozvole osobama kojima je dva ili više puta izrečena kazna za upravljanje motornim vozilima pod uticajem alkohola i/ili opojnih droga i onih koji učestalo krše druga saobraćajna pravila.

Ministar Čampara je pozvao kantonalne skupštine da pristupe izmjenama propisa o nedozvoljenoj nabavci, držanju i nošenju oružja radi pooštravanja sankcija na način da se umjesto predviđenih propisanih kazni propišu oštrije kazne te da se minimalna propisana kazna propiše u duplom iznosu u odnosu na važeće propise.

Uz navedene inicijative, ministar je predložio rješenja u pogledu izmjena Zakona o krivičnom postupku FBiH, Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, saopćeno je iz Odsjeka za odnose sa javnošću FMUP-a.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh