BiH

Hvala Bogu, mi nemamo masovna ubistva, Sarajevo je siguran grad!

U nesreći koja se 10. oktobra dogodila u ulici Zmaja od Bosne kod Zemaljskog muzeja u Sarajevu smrtno su stradale dvije djevojke. Jedna je imala 20, a druga 21 godinu. Jedna djevojka je iz Bosanske Krupe i ona je preminula na licu mjesta, a druga je iz Bugojna i podlegla je nešto kasnije u KCUS-u.

Irfan Nefić - Radiosarajevo.ba

Advertisements

Tim povodom oglasio se i Irfan Nefić, glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo.

“Sigurnost u Kantonu Sarajevo (KS) možemo gledati sa dva aspekta. To je činjenično stanje na terenu i osjećaj sigurnosti kod građana.

Kod ovog prvog, na području KS, u 2015. imamo smanjenje broja krivičnih djela u odnosu na 2014. Također, imamo i smanjenje broja teških krivičnih djela protiv života i tijela.

Gdje je povećanje? Ono je u segmentu saobraćajnih nezgoda koje su uglavnom uzrokovane neprilagođenom vožnjom, stanjem puteva i vremenskim uslovima.

Sve se uglavnom svodi na ljudski faktor jer čovjek koji zna da mu je neispravan sistem za upravljanje, kočenje, a koji se uključuje u saobraćaj – to je ipak ljudski faktor”, rekao je glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić.

Nefić je istakao kako je povećan broj povrijeđenih osoba, ali, kako tvrdi, za 25 posto je smanjen broj poginulih.

”Ovo je prva godina da imamo više poginulih vozača nego pješaka. U posljednjih pet godina najugroženiji su bili pješaci”, rekao je Nefić za portal “Depo“…

Glasnogovornik MUP-a tvrdi kako se ne slaže sa građanima koji tvrde da je je policija neefikasna.

”Ja odgovorno tvrdim da će krivičnih djela uvijek biti. Ali mi imamo trend smanjenja istih, već pet godina zaredom. Ja razumijem brigu građana. A imamo li mi masovna ubistva kao u zemljama u okolini?

Hvala Bogu, nemamo. Sarajevo je u odnosu na druge gradove u regiji i Evropi siguran grad. Jedno je ubijeno na sto hiljada, pogledajte malo u drugim većim gradovima”, tvrdi Nefić.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh