BiH

Univerzitet proširivao biblioteku, pa srušio zid u štabu Oružanih snaga BiH

Vanjski dio zida na zgradi Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, koja se nalazi u sarajevskoj ulici Bistrik, danas se srušio.

Advertisements

“U zgradi Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH u toku su izviđajni postupci rješavanja vanrednog događaja u kojem je narušena funkcionalnost i stabilnost objekta zgrade Zajedničkog štaba OSBiH, te je ugrožena bezbjednost pripadnika OSBiH koji se nalaze na ovoj lokaciji, pišu “Nezavisne“…

Naime, prilikom izvođenja građevinskih radova na objektu School of Science and Technology u Sarajevu u ulici Bistrik broj 7. došlo je do rušenja vanjskog dijela zida na objektu zgrade Zajedničkog štaba OSBiH”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane. U saopštenju se dodaje da, iako je radove ranije obustavila Služba za inspekcijske poslove opštine Stari grad, investitor i izvođači su nastavili izvođenje radova koji su uzrokovali rušenje vanjskog zida na objektu, oštećeni su konstruktivni elementi objekta, krilni zidovi, kao i međuspratna konstrukcija.

“Zbog ugrožene bezbjednosti pripadnika OSBiH jedan dio zgrade Zajedničkog štaba OSBiH je evakuisan, dok je u toku procjena statičke stabilnosti objekta i obezbjeđivanje konstruktivnih elemenata objekta od daljnjeg urušavanja i dalje materijalne štete”, navodi se u saopštenju i dodaje da je Ministarstvo odbrane kontaktiralo Zavod za materijale i konstrukcije Građevinskog fakulteta u Sarajevu.

“Stručna lica iz ove institucije danas će obići objekt i dati stručni nalaz i mišljenje, kao i prijedloge za obezbjeđenje objekta od daljnjih urušavanja i za sanaciju oštećenja“, navodi se u saopštenju. Iz Ministarstva su naglasili kako ova institucija i Oružane snage BiH nisu bili uključeni u proces izdavanja dokumentacije o gradnji biblioteke u krugu objekta pomenute obrazovne ustanove, zbog čega su i uložili žalbu na dozvolu za gradnju.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh