BiH

Prije pet godina Zetrom su odjekivali plač i jauci, a lažni prorok se masno bogatio

Prije pet godina Sarajevo je pohodio lažni prorok Mekki Torabi… Evo koliko je novca zaradio od masovne prevare u Zetri, gdje je sada i šta radi… Također, podsjetite se na koji je način “liječio” sve one koji su se tada našli u Zetri…

Mekki Torabi - dnevno.hr

Advertisements

Prošlo je pet godina od jedne od najvećih prevara koje su pohodile Sarajevo, piše “Fokus“…

Naime, te 2011. godine svoje “iscjeliteljske seanse” u prepunoj je Zetri, i to u nekoliko navrata, održao Mekki Torabi.

Tada je Torabi, od ulaznica koje su koštale 1 KM, zaradio više od 103 hiljade KM.

Osim u BiH, lažni prorok iz Maroka bio je veoma popularan i u Hrvatskoj gdje je, također, zgrnuo ogroman novac.

Islamska zajednica u BiH je protiv njega izdala fetvu, a tadašnje federalno Ministarstvo zdravstva zatražilo od njega diplomu o obrazovanju i potvrdu o iscjeliteljskim moćima.

Međutim, o kakvoj se prevari radilo najbolje govori podatak da je Torabija na najvišem nivou dočekao i tadašnji premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović.

Mujezinović je tada lažnom proroku udijelio poklon i zahvalio što je “ljudima u BiH vratio osmijeh na lice”.

Danas se postavlja pitanje gdje je i šta radi Torabi.

Prema tvrdnjama pojedinih medija, on i dalje održava seanse u zemljama širom svijeta, ali u mnogo manjem obimu i što dalje od očiju medija.

Torabi i dalje tvrdi da “posjeduje iscijeliteljske moći”, te da je njegovo “liječenje i dalje jako efikasno”.

A nije teško sjetiti se kako je Torabi liječio posjetioce u Zetri. Njih više od 100 hiljada!

Prvih dana njegovog “iscjeliteljskog” djelovanja u Sarajevu govorilo se o tome da je riječ o liječenju tzv. bioenergijom.

Od početka je, također, bilo primjetno da se tokom seanse, kada je riječ o tretmanu žena, Torabi ne pridržava islamskih propisa, iako se na njih pozivao.

Dnevno je tretirao po dvadesetak hiljada ljudi. Bilo je među bolesnicima i “opsjednutih vragom”, pa je Torabi izgonio šejtane iz njih na dramatičan način, uz plač, vrisak, stenjanje, jauke…

Svoje moći on pripisuje vezi s bićima sličnim kornjači, visokim između 60 i 80 centimetara koji borave na pet samo njemu poznatih planeta. On ih vidi, s njima komunicira, ta bića mu daju energiju i upute kako postupati.

Islamska zajednica u BiH tada je zaključila da njegove metode liječenja nemaju nikakve veze ni s islamom, ni s medicinskom naukom, niti sa zdravim razumom.

Ipak, i danas se na pojedinim internet forumoma vode polemike vode oko efikasnosti Torabijevog liječenja.

Čitajući razmišljanja diskutanata može se zaključiti da su, kao i uvijek u takvim zbivanjima, jedni za, drugi protiv. Jedni bez zadrške vjeruju Torabiju i njegovim čudesnim metodama liječenje koje korespondiraju s drugim svijetom, drugi cinično pišu i govore da se radi o običnim varalicama koji tako zarađuju novac.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh