BiH

Zvizdić i Bevanda sa zvaničnicima MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu

Na sastanku je istaknuto da su svi u Bosni i Hercegovini spremni na provođenje reformi, da su dogovorene reforme u funkciji ekonomskog razvoja i da ekonomija mora biti primarna aktivnost svih vlada.

Denis Zvizdić - Anadolija

Advertisements

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, tokom boravka u Washingtonu, održali su niz sastanaka sa visokim zvaničnicima MMF-a i Svjetske banke na kojima je razgovarano o ekonomskoj situaciji u BiH, kao i o projektima koji se realiziraju u BiH uz pomoć ovih međunarodnih institucija, javlja Anadolu Agency.

Tokom odvojenih susreta sa potpredsjednikom Svjetske banke za regiju Evrope i Srednje Azije (ECA) Cyrillom Mullerom, izvršnim direktorom Svjetske banke Frankom Heernskerkom i direktoricom Svjetske banke za zemlje Zapadnog Balkana Ellen Goldstein izraženo je zadovoljstvo dosadašnjim tokom realiziranja projekata.

“Oni su čestitali BiH predaju aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji. Na sastancima je konstatirano da su vlasti BiH do sada dovršile i realizirale sva prethodna pitanja koja su bila preduslov za prvu tranšu, po nedavno odobrenom proširenom aranžmanu sa MMF-om, a do kraja godine će se realizovati i preostale obaveze usmjerene ka daljnjem unaprjeđenju poslovnog okruženja i harmonizaciji zakonske legislative, kao i daljnjih reformi u brojnim sektorima”, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Zvizdić je istaknuo da Vijeće ministara BiH intenzivno radi na stvaranju ambijenta koji će privući strane investitore i na unapređenju konkurentnosti države i zahvalio se na značajnoj tehničkoj i stručnoj pomoći koju pružaju MMF i Svjetska banka.

Rekao je da će se Bosna i Hercegovina zalagati za striktno provođenje dogovorenih obaveza i naglasio da realizacija dogovorenih reformi znači i jačanje brojnih sektora, bolji legislativni okvir, te pravnu i ekonomsku sigurnost za domaće i strane investitore.

Razgovarali su i o reformi bankarskog sektora koja će biti provedena na osnovi najvećih standarda, razvoju malih i srednjih preduzeća, zdravstvenom sektoru, projektima energetske efikasnosti.

Na sastanku je istaknuto da su svi u Bosni i Hercegovini spremni na provođenje reformi, da su dogovorene reforme u funkciji ekonomskog razvoja i da ekonomija mora biti primarna aktivnost svih vlada.

Sastancima su prisustvovali guverner Centralne banke BiH Senad Softić, ambasador BiH u SAD Haris Hrle, entitetski premijeri i ministri finansija.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh