BiH

Počeo treći ciklus pojačanih inspekcijskih kontrola na području FBiH

Federalna uprava za inspekcijske poslove je od 3. oktobra otpočela treći ciklus pojačanih inspekcijskih kontrola na području cijele FBiH iz svih oblasti inspekcijskog nadzora.

Federalna inspekcija FBiH - Twitter

Shodno zaključcima Vlade FBiH, akcentat u provođenju inspekcijskih aktivnosti bit će stavljen na kontrolu rada “nacrno” i suzbijanje sive ekonomije.

Iz Uprave napominju da su u prethodnom periodu izvršena dva ciklusa pojačanih inspekcijskih kontrola na području svih 10 kantona, o čemu je Uprava u više navrata obavještavala javnost i transparentno iznosila informacije i podatke u vezi s rezultatima izvršenih inspekcijskih kontrola.

Inspekcijske aktivnosti se provode u saradnji s kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, putem mješovitih inspekcijskih timova.

Naglašavaju da će, u skladu s dosadašnjom praksom, svi kantoni i općine u FBiH biti ravnomjerno zastupljene prilikom vršenja inspekcijskih kontrola, a prema utvrđenom Programu pojačanih inspekcijskih nadzora za period oktobar-decembar 2016. godine, saopšteno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Dalje se navodi da je u prethodna tri dana izvršeno 365 nadzora, izrečeno 148 prekršajnih naloga u iznosu od 228.351,00 KM, naložena je naplata naknada za vode, šume, ceste i zrak u iznosu od 105.979,50 KM, te izrečeno 17 mjera zabrane rada, kontrolisano je 249 radnika, od čega je 21 zatečeno “nacrno”, a zahvaljujući vršenju kontrola, pet je novoprijavljenih radnika. Kod 82 subjekta nadzora je konstatovano da posjeduju fiskalni uređaj, a kod 14 subjekata je utvrđeno da ne izdaju fiskalni račun.

Na kraju naglašavaju da je djelokrug i misija Federalne uprave za inspekcijske poslove dosljadno provođenje zakona na području cijele FBiH, te su pozvani svi privredni subjekti nadzora u Federaciji BiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, kako ne bi bili predmet represivnih inspekcijskih mjera.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh