BiH

Grebak kod Ustikoline: Eldin je prva slova naučio u kolibi bez struje

Eldin Guta iz sela Božanovići kod Grepka ima sedam godina i trebao je ove godine sjesti u klupu škole u Fočanskoj Jabuci.

Eldin Guta - Avaz.ba

Prva slova naučio je ranije. Pokazuje nam, za svoj uzrast odličan rukopis, kojim na komadu papira ispisuje svoje ime, piše “Avaz“…

Advertisements

“Volio bih ići u školu”, kaže, ponosan što je, osim slova, naučio i računati te s ocem igrati šah.

Eldin s roditeljima Zenidom i Adilom: Samo pusta obećanja

Eldin s roditeljima Zenidom i Adilom: Samo pusta obećanja

Jedina primanja

S roditeljima Zenidom i Adilom, Eldin živi u maloj kolibi pokrivenoj limom. Njihova kuća izgrađena je nedaleko od kolibe, ali u njoj nemaju ni struje ni vode. U kolibi imaju vodu i ništa više.

“Nikakvih uslova nemamo da bi naše dijete moglo ići u školu. Imali smo razgovor sa predstavnicima škole, sve su nam obećavali, ali niko neće da ispoštuje ono što obeća. U školu u Jabuci ide desetak učenika, već postoji prijevoz koji djecu dovozi u školu i iz škole, ali je, čini mi se, jedino moje dijete isključeno” kaže Eldinov otac Zenid Guta.

Dodaje da bi do škole i nazad, kroz šumu i strahujući od divljih životinja, dijete moralo svakog dana pješačiti skoro 14 kilometara. U školi su mu, kaže, predlagali da na godinu odgodi početak Eldinovog školovanja, na šta nije pristao, jer želi da i njegovo dijete na nastavu krene na vrijeme. Dječiji doplatak od 33 KM jedini je izvor primanja ove porodice, koja pokušava preživjeti s dvije krave, od sječe drva i branja gljiva i ljekovitog bilja. Radeći u šumi, Zenid je zadobio i povredu leđa.

“Eldin se rodio u Sarajevu. Imao je bruh, tešku operaciju i sepsu, sve je to moje dijete preživjelo u ovakvim uslovima. Najgore od svega je što više ne možeš ljudima vjerovati. Svi dolaze, obećavaju, a nigdje nikoga da nam pomogne. U ovoj šupi uslova nikakvih, uz svijeće, jedino tu vodu što imamo. Kada zimi kupam dijete, on plače, ali nemam drugog izbora”, govori Eldinova majka Adila.

Zenid pokazuje kolibu u kojoj žive

Zenid pokazuje kolibu u kojoj žive

Odbio ključeve

Nekoliko stotina metara od kolibe je nova kuća porodice Guta. U njoj ne mogu živjeti, jer sa 60 metara udaljenog stuba nije prikopčana struja, a vodu moraju dovesti sa 1,6 kilometara udaljenosti. Od Općine su dobili šlauf, Zenid je započeo radove, ali nije u mogućnosti kupiti materijal za gradnju rezervoara.

“Zahvaljujući donaciji UNHCR-a i CRS-a, naša kuća je napravljena i mnogo smo sretni i zahvalni svima onima koji su nam to osigurali. Kada se kuća počela graditi, sve je bilo dogovoreno i plaćeno, da budu u njoj i voda i struja. Ali, nema ništa”, kaže Zenid.

Zbog toga je odbio primiti ključeve, ali ih je nedugo potom sam tražio, jer je kuća počela zarastati u korov i propadati.

Nova kuća zjapi prazna, jer nemaju novca da priključe struju i vodu

Nova kuća zjapi prazna, jer nemaju novca da priključe struju i vodu

Šta kažu nadležni

U Ministarstvu obrazovanja Bosanskopodrinjskog kantona Goražde upoznati su sa problemom porodice Guta.

“Mi nismo u mogućnosti osigurati kombi koji će, kao u Americi, od kuće do kuće preuzimati djecu i voziti ih do škole. Za ovakve situacije predvidjeli smo naknadu za pješačenje u iznosu od 30 feninga po asfaltnom i 40 feninga po makadamskom putu. To znači da ova porodica ima pravo na 120 do 130 KM mjesečno za prijevoz”, kazao je ministar Damir Žuga.

On dodaje da roditelji imaju pravo na jednu godinu odgoditi početak školovanja, ali da su, u konačnici, zakonski obavezni da školuju svoje dijete. U protivnom, suočit će se sa zakonom predviđenim sankcijama.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh