BiH

BiH POTPISALA SPORAZUM S EUROPOLOM: Veliki korak ka EU

Poboljšanje saradnje s krovnom policijskom agencijom u Evropi

No image - Haber.ba

U Sarajevu je danas potpisan sporazum BiH s Europolom u vezi s poboljšanjem saradnje s krovnom policijskom agencijom u Evropi radi bolje koordinacije u borbi protiv terorizma. Sporazum su potpisali ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i Rob Vajnrajt (Wineright), direktor Europola, piše “Avaz“.

Kako je rekao ministar Mektić ovo je najveći korak BiH kada je u pitanju sigurnosni sektor na putu BiH ka EU integracijama.

– Ovo je uslov iz reformske agende. Na ovaj način BiH postaje sastavni dio evropskog policijskog sistema, kao i sve njene policijske agencije. Mi smo zadovoljni činjenicom što ćemo biti u prilici i moći davati svoj doprinos ukupnoj EU bezbjednosti. EU nema alternativu i na taj način ćemo dati naš puni doprinos ukupnoj evropskoj bezbjednosti. To će biti značajan korak BiH ka EU – rekao je Mektić.

On je dodao da je potreba da putem zajedničkog rada s Europolom dobijemo nove mehanizme i alate te da će operativna saradnja značajno doprinijeti ukupnoj efikasnosti.

– Nastojimo da obezbijedimo zadovoljavajući nivo bezbjednosti. Naši ključni bezbjednosni ciljevi su nasilni radikalizam, terorizam, organizirani kriminal, borba protiv krijumčarenja droga, protiv trgovine ljudima, automafije. Treći ključni segment je borba protiv korupcije jer je ona ušla u sve pore društva. koja destabilizuje evropske prilike u BiH – kazao je on.

Kako je rekao, određivanje policijskog oficira slijedi nakon potpisivanja ugovora.

– Naš oficir će što prije doći u Hag kako bi mogli što prije početi koristiti sve alate, instrumente, a kapaciteti Europola su veliki – kazao je on.

BiH je sporazum s Europolom postigla još prošle godine, ali se zbog raznih administrativnih prepreka zvanično potpisivanje odgađalo.

Nakon što je Ministarstvo sigurnosti BiH sporazum proslijedilo Predsjedništvu BiH na odobravanje, u međuvremenu je zatraženo mišljenje čelnih ljudi MUP-ova svih deset kantona o tom sporazumu, i to u skladu s mehanizmom koordinacije. Sporazum je nakon toga opet proslijeđen Predsjedništvu na konačno odobravanje.

Predsjedništvo je odobrilo potpisivanje, a o tome je obaviješten i Europol te je danas finaliziran proces.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh