BiH

JONATHAN MOORE: “Referendum u bh. entitetu RS nema dodirnih tačaka sa Distriktom Brčko”!

Dan nakon Milorada Dodika, u Brčko Distriktu boravio je i šef misije OESS-a Jonathan Moore koji je otklonio bilo kakvu mogućnost da se referendum organiizira na teritoriji Brčkog.

Jonathan Moore - Blogspot

Šef Misije OESS-a u BiH (Organizacija za evropsku sigurnost i suradnju) Jonathan Moore izjavio je danas u Brčkom da najavljeni referendum u Republici Srpskoj o Danu Republike “nema dodirnih tačaka sa Distriktom Brčko”.

Advertisements

Moore je u samo nekoliko riječi demantirao predsjednika RS-a Milorada Dodika, koji je jučer, također u Brčkom, izjavio kako će građani Distrikta „na neki način“ glasati na referendumu u RS, ne precizirajući šta pod tim podrazumijeva.

Dodik se požalio kako je supervizor za Brčko Distrikt, „mimo zakona i ovlaštenja, spriječio građane Republike Srpske koji žive u Brčkom da se izjasne o pitanju važnom za njih, a to je praznik Republike Srpske“.

Dodik je istakao da je odlukom supervizora o zabrani referenduma u Brčko Distriktu „srušeno nekoliko deklaracija o ljudskim pravima“ te je rekao kako smatra da je odluka supervizora „bila ishitrena i da može biti povučena“!?

Usput je rekao da je „Brčko Distrikt, prema arbitražnoj odluci, kondominijum – zajedničko vlasništvo dva entiteta“, što je notorna laž u koju ni sam Dodik ne vjeruje, inače bi već, da može, pravno osporio odluku supervizora o zabrani referenduma u Brčko Distriktu.

Formulacijom da referendum u RS „nema nikakvih dodirnih tačaka s Brčko Distriktom“ Moore je zapravo poručio Dodiku da jurisdikcija RS-a prestaje ondje gdje počinje Brčko Distrikt.
Građani Brčko Distrikta imaju pravo na referendum, ali odluku o tome mora donijeti isključivo Skupština Distrikta a nikako Skupština Republike Srpske čije odluke važe isključivo na teritoriji manjeg bh. entiteta.

Intervencija Moorea u Brčkom ima dalekosežni značaj budući da kao šef OESS-a može problem referenduma internacionalizirati i predstaviti ga kao realnu prijetnju evropskoj sigiunosti, što i jeste prvenstvena briga misije na čijem je čelu. A to će se nesumnivo desiti ako Dodik na bilo koji način pokuša narušiti pravni i teritorijalni suverenitet Brčko Ditrikta, piše “Slobodna-bosna“.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh