BiH

Zvizdić: Niko ne komentariše procenat nepismenog stanovništva

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kazao je u Sarajevu da je objavljeni Popis stanovništa u BiH urađen u skladu s važećim Zakonom o popisu, nadležnostima direktora Agencije za statistiku BiH i u skladu s međunarodnim standardima.

Denis Zvizdić - Anadolija

Zvizdić je pretpostavio da će popis i dalje biti vrlo aktuelna tema ali, kako je rekao, nažalost, samo u jednom segmentu – procentualnom iznosu pojedinog naroda u BiH, prenosi “Fena”…

Napomenuo je da nije primijetio nijedan komentar u vezi procenta nepismenog stanovništva u BiH i broja mladih u odnosu na ukupan broj stanovnika naše zemlje te istakao da su oba podatka zabrinjavajuća.

Popis je, kaže, dao relevantno stanje i smjernice na koji način se trebaju donositi strategije te kako pomoći da se pomenuti podaci uskoro poprave, kako bi BiH učinili privlačnom i prosperitetnom, prije svega, za mlade ljude, a onda i za sve građane BiH.

Osvrnuo se i na poruke kancelarke Savezne Republike Njemačke Angele Merkel, za koje je kazao da su optimistične te da predstavljaju pravu podršku za sve institucije i vlasti u BiH.

“Konstatacija Merkel da je BiH napravila ozbiljne pomake na putu evropskih integracija je nešto što ohrabruje”, smatra Zvizdić.

Dodao je da će ova izjava, uz podršku i moguću finansijsku podršku, pogotovo poljoprivrednom sektoru u BiH, možda promijeniti trenutni stav Ivanića, što će omogućiti slijedeći korak BiH ka narednoj fazi evropskih integracija, a to je priprema Upitnika za BiH.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh