BiH

Muslimani u Bosni i Hercegovini sutra obilježavaju najodabraniju noć u godini – Lejletul-Kadr

Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, sutra, 1. jula 2016. godine, pada 27. noć mjeseca ramazana koja se u muslimanskom kalendaru obilježava kao najodabranija noć u godini, noć Lejletul-kadr.

Gazi Husrev-begova džamija - Anadolu Agency

Noć kadr je noć početka objavljivanja Kur'ana, posljednje objave koju je Bog poslao ljudima. Ovoj je noći posvećeno jedno cijelo poglavlje Kur'ana. To je “noć bolja od hiljadu mjeseci”, a “u njoj silaze meleki i Džibril zbog odluke svake”.

U noći Kadr muslimani mole za oprost svojih grijeha i milost Božiju na oba svijeta. Veličina ove noći sadržana je u objavljivanju Kur'ana, najveće milosti ikad darovane čovječanstvu.

Centralna svečanost na području Islamske zajednice u BiH povodom obilježavanja ove mubarek noći bit će upriličena u Begovoj džamiji. Vaz će kazivati reisul-ulema Husein ef. Kavazović, a kadersku dovu će proučiti prvi imam Begove džamije hfz. mr. Mensur ef. Malkić, piše na oficijelnoj stranici Islamske zajednice Bosne i Hercegovine.

Program u Begovoj džamiji počinje sutra u 22:00 sati (prije klanjanja teravih-namaza).


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh