BiH

Članovi Predsjedništva danas na sastanku s Angelom Merkel

Članovi Predsjedništva BiH u službenoj su posjeti Saveznoj Republici Njemačkoj boravit će danas 30. juna 2016. godine, piše “NAP”.

Predsjedništvo BiH - Faktor.ba

Članovi Predsjedništva BiH imat će sastanak s predsjednikom SR Njemačke, Joachimom Gauckom, u predsjedničkom dvorcu Bellevue u Berlinu, u 10.45. Nakon toga, u 12 sati je planirana posjeta članova Predsjedništva BiH Kabinetu kancelarke Savezne Republike Njemačke (Bundeskanzleramt), gdje će imati sastanak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a nakon sastanka je planirana konferencija za novinare u zgradi Bundeskanzleramta, u Berlinu.

Medijima će se obratiti predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i kancelarka SR Njemačke Angela Merkel.

Inače, Merkle je u posjeti BiH bila prošle godina u julu mjesecu i tada je kazala da od bosanskohercegovačkih političara očekuje provođenje reformi i okretanje ka budućnosti.

Zajednički zaključak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, a tada je to bio Mladen Ivanić, i njemačke kancelarke je da Bosna i Hercegovina gleda u budućnost i da je na sigurnom evropskom putu.

U Bosni i Hercegovini vidimo probleme koji se moraju prevazići. Posebno su komplicirani, ali cijela regija može da napreduje samo ako se Bosna i Hercegovina kreće u dobrom pravcu – pravcu dijaloga i pomirenja. Razvojem ove države može profitirati cijela regija. Drago nam je da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio na snagu. Idući korak je otvaranje pregovora o statusu zemlje kandidatkinje. Na tom putu imamo jedan zadatak, a to je donošenje reformske agende”, poručila je Merkel prošle godine.

No, i prije nego joj referišu šta je urađeno, članovi predsjedništva BiH morat će se suočiti sa teškom istinom da je malo toga urađeno, da osim usvojene reformske agende i predaje aplikacije BiH nije učinila značajnije korake, a zastoji su vidljivi još od prije nekoliko mjeseci, iako to vladajuća struktura nije željela priznati.

Sada kada su suočeni sa činjenicom da nema koncenzusa oko SSP-a i da je upitan i naš pu u NATO, da RS ne prizna popis teško da Merkel može biti zadovoljna.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh