BiH

Muke građana i turista sa sarajevskim taksistima: Od aerodroma do Baščaršije tražio 40 KM

Taksisti su obavezni posjedovati taksimetar i koristiti ga prilikom svake vožnje, a početna cijena vožnje je 1,5 KM. Međutim kako za koga, jer ne poštuju svi pravila.

Taxi vozilo - Twitter

Veliki broj turista, ali i građana Sarajeva žale se na usluge taksi prijevoza. Naime, bahatost domaćih taksista nije nikakva novost. Problemi se javljaju ukoliko tražite da vas odvezu na neku, po njihovom mišljenju, isuviše kratku relaciju ili putujete od aerodroma do grada pa vam uzmu i zadnju paru iz novčanika ili pak imate kofer pa trebate da doplatite za prtljagu, piše “Faktor“…

Taxisti su obavezni posjedovati taksimetar i koristiti ga prilikom svake vožnje, a početna cijena vožnje je 1,5 KM. Međutim kako za koga, jer pravila očigledno ne važe za sve.

Građani ljuti

Ukoliko slučajno taksisti ocijene da se radi o strancima onda im oni proizvoljno određuju polaznu tarifu ili krajnju cijenu.

Najviše pritužbi ide na račun taksista koji voze od aerodroma do centra grada koji na toj relaciji cijene određuju po svom vlastitom nahođenju pa zavisno od njihovog raspoloženja za vožnju koja bi u najgorem slučaju trebala koštati oko 20 KM, platite i do 40 KM.

Mladić N.B. se uhvatio u koštac sa sarajevskim taksistom.

“Prije nekoliko dana mi je vozač Sarajevo taksija sa aerodroma za vožnju do grada tražio 40 KM. Kada je vidio moj začuđeni pogled cijenu je spustio na 30 KM. Kazao mi je da ne želi da radi sa taksimetrom, već da on sam određuje cijene. Pitao sam ga kako ga nije stid tako varati narod”, kazao je sagovornik.

Nakon toga je nazvao drugog taksi prijevoznika, koji ga je do grada odvezao za 14 KM, sa uključenim taksimetrom.

I Sarajka R.Č. žali se na taksiste jer odbijaju kratke vožnje, iako to po zakonu ne bi smjeli raditi. Kako kaže, prije nekoliko dana opljačkali su je i zbog toga sama u noćnim satima ne smije pješačiti, te i za najmanju relaciju uzima taksi. Na Ilidži je nakon izlaska iz tramvaja zaustavila taksi kako bi je odvezao u 23 sata do Pejtona.

“Platila bih koliko god zatraži samo da ne idem sama, ali gospodin mi na spomen ulice u kojoj živim odmahnu rukom i kaže hajd prošetaj. Nemoj da te vozim to je blizu, ne isplati se”, žali se stanovnica Ilidže na taksiste.

Potrebni dokazi

Kako nam je rekao Enver Suljagić, predsjednik Udruženja Sarajevotaxi, iako i on ponekada čuje takve priče od ljudi, u Udruženju ne mogu ništa uraditi bez dokaza, a to bi u ovom slučaju bio račun na kojem stoji iznos koji je osoba platila.

“Inspekcija radi svoj posao i ako se otkrije nelegalan rad taksista, svakako da će biti sankcionisani, ali mi za takve slučajeve nemamo dokaza”, naglasio je Suljagić.

Do Bjelašnice 60 KM

Cijena vožnje može varirati u zavisnosti od gužve u saobraćaju, ali se ne bi smjela bitno razlikovati od navedenih:

  • Aerodrom – Baščaršija: 17 – 20 KM
  • Aerodrom – Ilidža: 6 – 8 KM
  • Željeznička/Autobuska stanica Sarajevo – Baščaršija: 6 – 8 KM
  • Sarajevo – Igman/Bjelašnica/Jahorina: oko 60 KM
  • Baščaršija – Trebević: 14 – 16 KM

Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh