BiH

Cormack i Wigemark upozorili BiH: Šansa za članstvo u EU rapidno opada

“Događaji u sljedećih nekoliko dana bi mogli imati dalekosežne posljedice na prosperitet i sigurnost zemlje tokom narednih deset godina”, upozorili su danas Morin Kormak, ambasadorica SAD u BiH i Lars-Gunnar Vigemark, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH.

Kako je saopšteno nakon susreta, razgovarali su o neriješenim pitanjima od velikog značaja za budućnost BiH u ovom kritičnom trenutku, pišu “Nezavisne“…

“Konkretno, mogućnost da se u skorije vrijeme osigura pozitivan odgovor na zahtjev BiH za članstvo u EU rapidno se smanjuje. BiH će trebati da prihvati prilagodbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koju su nedavno ispregovarali BiH i EU. Bez ove prilagodbe – koja treba da donese dobrobiti građanima BiH – nema garancije da će BiH preći u novu fazu pristupanja Evropskoj uniji”, naglasili su oni.

Bez ovog važnog koraka prema Evropi, doći će do daljnjih zastoja u važnim investicijama koje su poticaj budućeg prosperiteta BiH, dok vlasti treba da što prije odobre konačnu verziju mehanizma koordinacije.

“Međunarodna zajednica je dala punu podršku pripremi i početnoj provedbi Reformske agende i ovo će donijeti rezultate ako se prošireni aranžman MMF-a odobri do sredine jula. Ali, ovo je samo prvi korak. Prilagodba SSP-a i prihvatanje zahtjeva za članstvo će biti ključno za stvaranje uslova pod kojima će se program MMF-a održati i u narednim godinama, i to je jako važno”, napomenuli su Kormakova i Vigemark.

Međunarodna zajednica sveukupno planira osigurati više od 2 milijarde eura kako bi pomogla BiH u naredne tri do četiri godine. Od toga će otprilike 850 miliona eura biti direktna budžetska podrška, a 1,3 milijarde eura će biti usmjerene na ulaganja u infrastrukturu. Sve ovo zavisi od toga da li će BiH biti na stabilnom političkom putu ka Evropi.

“Više jednostavno nema vremena ukoliko želimo da Reformska agenda i podrška međunarodne zajednice urode plodom. Budućnost BiH ovisi o tome”, naglašeno je nakon sastanka.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh