BiH

U toku unutrašnji radovi: Bošnjaci u Oberhausenu grade džamiju

Bošnjačka zajednica u njemačkom gradu Oberhausenu gradi džamiju, koja svojim arhitektonskim rješenjem podsjeća na stare bosanske džamije. Trenutno su u toku radovi na unutrašnjem uređenju objekta, koji bi trebao biti završen i stavljen u funkciju do narednog ramazana, piše Anadolu Agency (AA).

Bošnjaci u Oberhausenu - Anadolija

“Džamija ima jednu veliku, centralnu kupolu, tri manje kupole iznad mahfila (molitveni prostor, op.a) i još tri male na ulaznim sofama. U ovoj godini uspješno su nastavljeni radovi na unutarnjem uređenju, a ovaj vjerski objekt, čije su dimenzije 17,5 sa 16 metara, ima 560 kvadrata korisnog prostora, koji će se sastojati od: mesdžida sa mahfilom, dvije učionice, prostora za seminare i društvene aktivnosti, biblioteke, kancelarije, kafeterije sa kuhinjom, abdesthane i toaleta, hodnika sa stepeništima i ostave”, navodi Duran efendija Pintol, imam u Oberhausenu.

Cjelokupan projekt košta 1,2 miliona eura, a prema riječima efendije Pintola, sve radove dobrovoljno su i bez naknade, izvodili članovi džemata, s tim da su im u pomoć često priticali i Bošnjaci iz okolnih gradova.

“Samo je plaćena nabavka potrebnog građevinskog materijala, a u kupovinu i izgradnju do sada je uloženo oko 800.000 eura. Izgradnja se finansira dobrovoljnim prilozima članova našeg, ali i drugih džemata širom Savezne Republike Njemačke, na čemu smo im veoma zahvalni”, rekao je efendija Pintol.

Planirana je izgradnja 15 metara visoke munare. Ona će upotpuniti ovaj islamski centar, koji, ističe efendija Pintol, ima sve potrebne sadržaje za vrijeme i sredinu u kojoj Bošnjaci danas žive u Oberhausenu.

Grad Oberhausen, sa populacijom od 210.000 stanovnika, nalazi se u saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna Vestfalija i smješten je u Rurskoj oblasti, srcu najgušće naseljenenog dijela Njemačke. Okružuju ga gradovi: Essen, Mülheim, Duisburg, Dinslaken i Bottrop, sa kojima infrastrukturno čini jednu cjelinu.

Nekadašnje industrijsko mjesto, centar crne metalurgije i rudarstva, danas je moderan grad sa mnogim rekreacionim i šoping centrima, po kojima je poznat, ne samo u Njemačkoj već i u okolnim evropskim zemljama.

U Oberhausenu još od 1970-ih godina živi značajan broj Bošnjaka, koji su tada došli kao gostujući radnici (gastarbeiter, op.a) i zaposlili se u metalnoj industriji i rudarstvu. Veliki broj njih kasnije je doveo svoje porodice i ostao da živi u ovom gradu, a početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu, ovdje je utočište našlo i dosta prognanika. Većina njih se nakon uspostave mira vratila u domovinu, dok su neki ostali živjeti u ovom gradu.

“Kada sam preuzeo dužnost imama 1994. godine, džemat je tada, uoči Ramazana, brojao svega 40 članova, dok danas u svom članstvu okuplja 350 porodica. U tekućoj školskoj godini u mekteb je bilo upisano 130 učenika, što je dovoljan pokazatelj o potrebi i važnosti džemata i džamije. Inače, prema nezvaničnim procjenama, danas u Oberhausenu živi oko 1.500 Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka. Trenutno ovdje odrasta i školuje se treća generacija Bošnjaka. Većina njih imaju redovna zaposlenja i dobro su integrisani u sredinu u kojoj žive i rade. Zaposleni su u svim granama industrije i uslužnih djelatnosti. Dosta njih iz druge generacije završilo je različite studije i zanate, čime su stekli prestižne kvalifikacije za razna zanimanja. Nekoliko Bošnjaka u Oberhausenu uspješni su poduzetnici, te vlasnici manjih građevinskih firmi, industrijskih pogona i autokuća”, navodi efendija Pintol.

Inače, u Oberhausenu živi više od 10.000 muslimana, od čega je najviše Turaka, zatim Arapa, Bošnjaka, Albanaca i drugih muslimanskih etničkih grupa.

Osim o gradnji islamskog centra i organizaciji Bošnjaka, sa efendijom Pintolom razgovarali smo i o trenutnom položaju muslimana u Njemačkoj. I pored rastuće islamofobije i pojedinačnih napada nacista na izbjegličke centre, sagovornik AA smatra da je položaj muslimana u SR Njemačkoj zadovoljavajući, sa trendom stalnog poboljšanja.

“U posljednjih nekoliko godina, u skoro svim saveznim pokrajinama, u javne škole uveden je predmet Islamska vjeronauka, kao zakonom zagarantovan predmet. Na državnim univerzitetima otvoreno je nekoliko fakulteta za islamsku teologiju i pedagogiju. Poznato je da je u prošloj i tokom ove godine SR Njemačka primila oko 1,2 miliona izbjeglica, od čega većinu čine muslimani. Država, također, pokreće partnerske projekte sa Islamskim zajednicama za integraciju izbjeglica u novu sredinu”, zaključuje efendija Pintol.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh