BiH

Analize Vodovoda i Zavoda za javno zdravstvo KS: Voda na Vrelu Bosne još uvijek zagađena

“Posljednja analiza rađena u maju mjesecu ove godine pokazuje prisustvo bakterije escherichie coli, te prisustvo koliformnih klica što ukazuje da je voda epidemiološki rizična i predstavlja opasnost po zdravlje posjetilaca”, pojašnjava Hamza.

Vrelo Bosne - Anadolija

Voda sa Vrela Bosne i dalje je zagađena i ne može se piti.

Kako nam je kazao Osman Delić, direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena područja periodično se javljaju bakterije, piše “Faktor“…

“Uvijek može doći do zagađenja, posebno bakterijom escherichie. Također se na predjelima iznad Vrela Bosne vrši deminiranje pa i to može uticati na kvalitet vode. Za piće se zato preporučuje samo voda sa česme koja je tretirana, ona je jedina sto posto sigurna”, pojašnjava Delić, te dodaje da kontrolu pored Vodovoda i kanalizacije kontrolu vrši i Zavod za javno zdravstvo KS.

Zlatan Hamza iz JU Zavod za javno zdravstvo KS kazao je da stručne ekipe za zaštitu i unapređenje životne sredine nekoliko godina, redovno, jednom mjesečno vrše higijensko-epidemiološko izviđanje na području Vrela Bosne, te uzorkuju vodu sa samog izvora rijeke.

“Analiza te vode se radi na mikrobiološku i fizičko-hemijsku ispravnost. Posljednja analiza rađena u maju ove godine pokazuje prisustvo bakterije escherichie coli, te prisustvo koliformnih klica što ukazuje da je voda epidemiološki rizična i predstavlja opasnost po zdravlje posjetilaca”, pojašnjava Hamza.

Iz preventivnih razloga Zavod je predložio KJU za zaštićena prirodna područja da postavi tablu s upozorenjem da voda s izvorišta nije za piće.

Iako članovi brojnih eko udruženja, za zagađenje Vrela Bosne krive ilegalnu gradnju na Bjelašnici, iz Zavoda to nisu željeli potvrditi.

“Ne možemo konkretno govoriti o tome šta utječe na zagađenje te vode, samo možemo naglasiti da prisustvo navedenih bakterija u vodi nastaje zbog svježeg fekalnog zagađenja okoliša”, navodi Hamza iz Zavoda.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh