BiH

ISPOVIJEST BIVŠEG OVISNIKA – Majka mi je rekla: “Više bih te voljela mrtvog nego takvog”

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droge…

Alen Spahić - Avaz.ba

Odlukom UN-a iz 1988. godine svakog 26. juna u svijetu se obilježava Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droge. O tome kako je teško izaći iz tog svijeta tame, razgovarali smo s Alenom Spahićem (43), bivšim ovisnikom, a sada članom Udruženja “Proslavi oporavak”. Spahić je prvi džoint probao tokom studiranja, piše “Avaz“…

Želio eksperimentisati

“Kao student, kada mi je bilo otprilike 18 godina, počeo sam eksperimentirati marihuanom. Samo sam to želio probati i mislio sam da mi neće ništa biti. Marihuana me uvela u svijet droga i tu je počelo… Nakon izvjesnog vremena konzumiranja marihuane, tolerancija receptora se poveća i konzument ne može više dobiti isti osjećaj zadovoljstva na kakav je navikao, tako da se povećava doza sve dok se u jednom trenutku ne proba neka teška droga poput heroina i doživi ponovo zadovoljstvo kakvo je konzument imao na početku. Ja sam teže droge počeo uzimati sa 25 godina”, kazao je na početku razgovora Spahić.

Kako je istakao, marihuana otvara put i na podmukao način uklanja strah od droga te ih čini prihvatljivim kao da je to nešto sasvim uobičajeno u čovjekovom životu.

“Kada sam shvatio da sam postao ovisnik, bilo je već kasno. Kao i svi drugi ovisnici, počeo sam krasti stvari iz kuće i prodavati, počeli su problemi za čitavu moju porodicu, izgubio sam prijatelje i jedino što mi je bilo bitno jeste nabaviti drogu. Problem drogiranja nije problem samo osobe koja se drogira. Ona u taj svijet uvuče sve bližnje. A koliko sam ja prouzrokovao problema, dovoljno govori činjenica da mi je majka jednom kazala: „Više bih te voljela mrtvog nego takvog.” Pokušavao sam se sam nekoliko puta skinuti s droga, ali bih se ponovo vraćao tom mraku. Ništa i niko nije bio bitan u tom mraku. Bitna je bila samo droga. To je trajalo do moje 38. godine, kada sam, napokon, u jednoj terapijskoj zajednici uspio da se izliječim. Moj život danas izgleda drugačije, zaposlen sam, a s roditeljima sam ponovo izgradio odnos”, kazao je Spahić.

Prema njegovim riječima, biti ovisnik znači da ne posjedujete svoju volju, nego volju upravljenu supstancom i da polako kroz život, kako se sve više socijalno povezujete sa supstancom, gubite svoj identitet i nameće vam se identitet jednog ovisnika.

Spahić danas pomaže drugim ovisnicima koji žele izaći iz tog svijeta.

“Danas djelujem s druge strane. Nekad djelatnik mraka, danas sam djelatnik svjetla. Kroz Udruženje „Proslavi oporavak” borim se na podizanju svijesti građana o štetnosti droga uopće, kako za porodicu tako i za društvo u kojem živimo. Oporavak jeste moguć, on je stvaran među nama, samo ga treba potražiti. Pozivam sve koji ovo pročitaju, a imaju problem s ovisnošću ili poznaju nekoga ko je u problemu da kontaktira naše udruženje”, rekao je na kraju razgovora Spahić.

Prvo saslušaj

Boro Goić, predsjednik Udruženja „Proslavi oporavak”, kazao je da se u svijetu Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droge obilježava kroz razne događaje, kako globalne tako i u lokalnoj zajednici, a da bi se podsjetilo na štetnost konzumacije narkotika te se osvrnulo na sve one nuspojave koje su posljedica same konzumacije.

“Ured UN-a za drogu svake godine donosi novi slogan, a ove godine je „Prvo saslušaj”. Ovaj slogan je zapravo poruka da, slušajući potrebe djece i mladih, mi im možemo pomoći u zdravom i sigurnom odrastanju, distanciranom od štetne zloupotrebe narkotika”, istakao je Goić.

Legalizacija marihuane

Prema Goićevim riječima, danas u svijetu kroz pojedinačne legalizacije marihuane u medicinske svrhe imamo jedan poremećaj u javnom mnijenju koji govori da uopće nema štetnosti od konzumiranja te psihoaktivne supstance.

“Nažalost, puno više istraživanja dokazuje veliku štetnost povezanu s konzumacijom THC-a. Ta štetnost se ne očituje samo kroz negativan utjecaj na moždane ćelije nego i kroz anksioznost osoba koje je konzumiraju te izazivanje saobraćajnih nesreća pod utjecajem THC-a, smanjenje razvoja…”, kazao je Goić.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh