BiH

Posljednja trećina ramazana: Sofra Allahove milosti kojoj vjernik treba pohrliti

U ramazanu se, kao mjesec posta, pokajanja, čuvanja od grijeha, mjesec bogobojaznosti, ustrajnosti i odricanja u ime Allaha dž.š., mjesec zikra i mnogobrojnih ibadeta, bratskih susreta, opraštanja i potpomaganja, vjernicima posebno preporučuje velikodušnost i darežljivost čime se slijedi sunnet Božijeg poslanika koji kaže da su dobra djeca učinjena u ramazanu vrijednija nego u drugim mjesecima.

Gazi Husrev-begova džamija - Anadolu Agency

U posljednjoj trećini ramazana, najodabranijeg mjeseca islamskog kalendara, većina vjernika noći provode u itikafu, stalnom boravku u džamiji i ibadetu jer je u trećoj trećini ramazana, posljednjih deset dana, smještena noć Lejletu-l-kadr – najodabranija noć u godini vrijednija od hiljadu mjeseci.

Tako muslimani slijede posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda s. a. w. s. koji je zadnju trećinu ramazana provodio u stalnom ibadetu.

U ramazanu se, kao mjesecu posta, pokajanja, čuvanja od grijeha, mjesecu bogobojaznosti, ustrajnosti i odricanja u ime Allaha dž.š., mjesecu zikra i mnogobrojnih ibadeta, bratskih susreta, opraštanja i potpomaganja, vjernicima posebno preporučuje velikodušnost i darežljivost čime vjernici slijedi sunnet Božijeg poslanika koji kaže da su dobra djeca učinjena u ramazanu vrijednija nego u drugim mjesecima.

“Poslanik s. a. w. s. nas podučava da je prva trećina mjeseca ramazana rahmet – milost, druga trećina je oprost grijeha, a treća trećina je spas od džehenemske vatre. Čovjek vjernik koji zna za Gospodara, on čitavu godinu radi ono što Allah dž. š. traži od njega, ali normalno da kad ti Allah ponudi svoju sofru milosti, oprosta i spasa od džehennemske vatre, normalno da će vjernik da pohrli prema toj sofri, a ramazan je ta sofra: i od dobrih djela i pokajanja i više praštanja, sve je to tu i čovjek vjernik koji zna za to, koji se uvjerio u Allahovu moć i Allahovu milost, pohrlit će prema tome. Ta posljednja trećina ramazana je posebno primamljiva zbog toga, u njoj je Lejletu-l-kadr, zato u džamijama pored teravije klanjamo i noćni namaz, da smo ibadetu, ako potrefimo – blago se nama”, govori hafiz Sadrudin Išerić, imam Careve – Sultan Fatihove džamije u Sarajevu, najstarije džamije u gradu i jedne od najstarijih u BiH.

Iskrene dove vjernika

U razgovoru za Anadolu Agency (AA) Išerić dodaje kako su vrijednosti noći Lejletu-l-kadr mnogobrojne i višestruke.

Hadisi Allahovog poslanika jasno ukazuju na to da je ta noć skrivena u posljednjoj trećini mjeseca ramazana i to u neparnim noćima.

U toj noći vjernici upućuju iskrene dove, želje, nade te traže oprost od Gospodara jer hadisi prenose kako će “onom ko provede noć Kadr u ibadetu biti oprošteni prošli grijesi”.

“Poslanik je jednom prilikom imao nijet da prenese ashabima tačno koja je to noć, međutim nekim pitanjima sa strane, Allah je dao da Poslanik to zaboravi. Onda kaže: ‘Tražite je u zadnjoj trećini, tražite je u neparnim noćima, 21., 23., 25., 27., 29. To je posebna noć. Zaista posebna kojoj Allah u Kur'anu čitavu suru Kadr posvećuje njoj”, govori Išerić.

U noći Lejletu-l-kadr počela je objava Kur'ana u kojem je opisana stvarna vrijednost te noći po kojoj je i nazvana sura El-Kadr: “Mi smo ga počeli objavljivati u noći Kadr, a šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci, meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spustaju se u njoj zbog odluke svake, sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane”. (El-Kadr 1-5)

Išerić dodaje da se prenosi da je Muhammeda s. a. w. s rekao da je noć Kadr “vedra i blaga noć, ni vruća ni hladna”, kako bi je vjernici bolje mogli prepoznati.

Osim temperature zraka, posebnost te noći ogleda se i u obliku Sunca.

“Allahov poslanik je dao i opis te noći: Ona neće biti ni hladna ni vruća nego, bit će baš ugodna temperatura. Ne da Allah te noći da padne ni jedna zvijezda s neba, nijedna ne padne tu noć, a ujutru kada se Sunce pojavi, pojavi se potpuno kao lopta, kao što mi gledamo Mjesec, nema sunčevih zraka. Ibadet u toj noći ima vrijednost ibadeta hiljadu mjeseci, to je nekih 85 godina. Naravno da čovjek neće gledati jel to samo 27. noć, nego ću gledati i 20. i 21., a svakako između teravije i sehura je kratko vrijeme, to su neka dva i pol sata. Doista vrijedi provesti ta dva i pol sata u ibadetu”, piše “Anadolu Agency”.

Najobdarenija noć

Tražeći najodabraniju noć, noć Kadr, vjernici je provode u ibadetu jer Kur'an kaže da je “u toj noći spas sve dok zora ne svane”.

Svakom vjerniku tada svaka dova i namaz imaju višestruku vrijednost, govori hafiz Išerić.

“Zamisli da si klanjao dva rekata i da si potrefio noć Kadr, to ti ispadne kao da si klanjao 85 godina taj noćni namaz dva rekata. Ili recimo, ako kažeš sto puta La ilahe illallah, to je kao da si 85 godina govorio La ilahe illallah, da si donio salavat na Poslanika, kao da si to radio 85 godina, ako si dao sadaku – makar marku, kao da si davao 85 godina. Svaku tu noć čovjek se zaista treba posvetiti jer ne treba Allahu naš ibadet. Sve ono što nam je on propisao, i namaze, post, zekat i hadž jeste ono što treba čovjeku, da drži tu vezi sa Gospodarom, da ne bi zaboravio zbog čega je na ovom svijetu, koja je njegova uloga i da ne zaboravi na polaganje računa, stoga se vrijedi potruditi”.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh