BiH

Zvizdić o izlasku Britanije iz EU: Izgubili smo konkretan glas, ali ne i prijatelja

Jasno je da izlaskom Velike Britanije iz EU ništa neće bit isto, ali isto tako Velika Britanija je na geopolitičkom planu i u ekonomskom smislu jedna od najvažnijih država svijeta, rekao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Denis Zvizdić . Nezavisne.com

On je naglasio da je Velika Britanija bila i ostaje veliki prijatelj BiH.

“To je država koja je sa Njemačkom otvorila novu energiju prema BiH. Ne gubimo iskrenog prijatelja, velikog lobistu za evropski put BiH koji razumije odnose i procese na Balkanu. Nastavit će da djeluje na tom pravcu”, kazao je Zvizdić.

Izlazak Velike Britanije iz EU će pokrenuti brojna pitanja, a posebno će glasniji biti euroskeptici.

“Mnogi će pitati zašto neke zemlje žele ući u EU ako je jedna snažna zemlja izašla. Zato što 80 posto građana BiH želi u EU i u jednu od najstabilnih organizacija svijeta”, mišljenja je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Zvizdić je dodao da bh. prioriteti ostaju isti, a to znači ulazak u EU.

“Svi smo očekivali da će odluka državljana Velike Britanije biti drugačija. Mi poštujemo demokratsku odluku provedenu na referendumu.”

Na pitanje da li će BiH izgubiti vjetar u leđa na svom evropskom putu s obzirom da će se uskoro razmatrati aplikacije za pristup BiH u EU, Zvizdić je odgovorio:

“Ovo neće značajno usporiti proces BiH. Treba provesti dosta procedura da se uđe u EU, ali isto tako je potrebno vremena za izlazak iz EU. Napominjem, izgubili smo konkretan glas, ali ne i prijatelja koji će snažno lobirati za evropski put BiH.”

Zvizdić je prokomentarisao moguće promjene na relaciji Velika Britanija – EU – SAD.

“Doći će do promjene ekonomskih i finansijskih tokova. EU i dalje nastavlja egzistirati kao najuređenije društvo svijeta, gdje dominiraju znanje, vještine i inovacije i mjesto gdje se vjerovatno najbolje živi na cijelom svijetu. Ključan interes Evrope je da zadrži dobre kontakte s Velikom Britanijom. Protok robe i ljudi će se nastaviti istom dinamikom između Velike Britanije i EU, ali i EU – SAD – Velika Britanija.”

Za kraj je kazao da su danas mnogi radikalni i desni pokreti dobili vjetar u leđa.

“Svi koji ne vjeruju u EU će kroz izlazak Velike Britanije pokušati dokazati svoje tvrdnje. Ipak, neće doći do problema na prostoru Velike Britanije ili bilo kakvog raspada Evropske unije. EU je porodica uspješnih i zadovoljnih članica, veliko ekonomsko tržište koje omogućava velike napretke. Poslije ovoga stvari će se veoma brzo vratiti u normalu”, dodao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh