BiH

Saobraćat će u tri linije: Talgo vozovima do Zagreba za dva sata kraće, uz internet i TV, a i cijene…

Puštanje ovih modernih Talgo garnitura u upotrebi, osim što će poboljšati željeznički saobraćaj u Federaciji, jer se radi o vagonima s tuš-kabinama, televizorima i internetom, skratit će i vrijeme putovanja između destinacija…

Talgo vozovi - Fokus.ba

Servisiranje i tehnička priprema četiri garniture vozova Talgo u depou u Rajlovcu ulaze u završnu fazu, kako bi već sredinom jula ovi luksuzni vozovi prvi put od 2010. godine, kada su kupljeni za 132 miliona KM, konačno počeli saobraćati na bh. prugama, saznaje “Avaz“…

Već ranije je najavljeno iz “Željeznica FBiH” za naš list da užurbano rade na puštanju ovih vozova na pruge BiH, ali i Hrvatske, od koje su dobili dozvolu. Talgo će u početku saobraćati na željezničkim linijama Sarajevo – Zagreb i Sarajevo – Banja Luka.

Dobili dozvolu

U planu je i puštanje dionice prema jugu, tačnije do Ploča, nakon što bude puštena u saobraćaj remontovana pruga na ovoj dionici, na kojoj se uveliko radi.

Puštanje ovih modernih Talgo garnitura u upotrebi, osim što će poboljšati željeznički saobraćaj u Federaciji, jer se radi o vagonima s tuš-kabinama, televizorima i internetom, skratit će i vrijeme putovanja između destinacija.

Talgo voz

Tako će vožnja do Zagreba, umjesto dosadašnjih šest i po sati, biti kraća skoro za dva sata, do Banje Luke, umjesto za tri sata, putovat će se dva sata. Sadašnji vozovi mogu maksimalno saobraćati 70 kilometara na sat, dok bi Talgo, čija je maksimalna brzina i do 260 kilometara na sat, znatno ubrzali promet i vozili i do 160 kilometara na sat na međunarodnim linijama, a prema jugu, u okviru granica BiH, od 90 do 120 na sat.

Dodatni komfor

Iz izvora bliskih Upravi ŽFBiH saznajemo da će cijena karte od Sarajeva do Zagreba, koja u jednom smjeru sada iznosi 56,10 KM, u Talgo vozovima biti 63,10 KM. Radi se o uvećanju cijene za samo sedam maraka. Povratna karta, s uračunatim komforom, koštat će 92,20 KM.

Karta od Sarajeva do Banje Luke, umjesto dosadašnje 33 marke, koštat će 36 KM. Povratna karta do Banje Luke bit će 56,5 maraka. Kada je u pitanju linija Sarajevo – Ploče, koja je također jedna od opcija nakon puštanja u promet dionice prema jugu, cijena putovanja Talgom bit će u jednom smjeru 18 KM.

Šaljić: Veliki značaj za BiH

Hamdija Šaljić, bivši generalni direktor Željezničke javne korporacije BiH (BHŽJK), stručnjak iz oblasti željezničkog saobraćaja, rekao je jučer za naš list da je odluka da Talgo vozovi konačno budu pušteni u saobraćaj itekako važna za sve građane, ali i za državu BiH.

“Ovo je od velikog značaja za BiH. Mišljenja sam da je samo zbog nekompetencije pojedinih ministara u Vladi FBiH koji su se u vezi s Talgom umiješali, sve ovo predugo trajalo. Ovo su najmoderniji vozovi u Evropi”, kaže Šaljić.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh