BiH

SAD: Ministrica odbrane BiH održala niz sastanaka sa zvaničnicima Pentagona

Trećeg dana službene posjete Washingtonu, delegacija Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH koju predvodi ministrica obrane Marina Pendeš, prisustvovala je nizu bilateralno odbrambenih konsultacija u Pentagonu, prenosi Anadolu Agency (AA).

No image - Haber.ba

Na sastanku sa Michaelom Carpenterom, zamjenikom pomoćnika ministra odbrane za Rusiju, Ukrajinu i Euroaziju, general bojnikom Lindom Singh, zapovjednicom Nacionalne garde Maryland, i njihovim saradnicima bilo je riječi o sigurnosnoj i političkoj situaciji u Jugoistočnoj Evropi, te prioritetnim aktivnostima i izazovima MO BiH vezanim za nastojanja BiH da što skorije postane dio euroatlantskih struktura.

Ovom prilikom Pendeš je zahvalila na pozivu i organizaciji bilateralno-obrambenih konsultacija ususret dolazećem NATO summitu u Varšavi, kao i na podršci SAD-a stabilnom sigurnosnom sistemu BiH.

Carpenter je zahvalio na sudjelovanju OS BiH u misijama podrške miru u Afganistanu te potvrdio opredjeljenje u snažan partnerski odnos BiH i SAD-a.

Najavio je istrajnost SAD-a u pružanju pune podrške BiH u njenim nastojanjima ka pridruživanju Evropskoj uniji i NATO-u i u tom smislu dostizanju standarda i operativnih sposobnosti kroz brojne programe saradnje i podrške koju SAD pruža i pružat će u narednom periodu poput GPOI, IMET, FMS/FMFi Vojska-vojsci program sa državom Maryland, koji je okarakterizirao “jezgrom bilateralno-odbrambene saradnje”.

Nakon razgovora, ministrica odbrane BiH upisala se u knjigu žalosti za poginule u terorističkom napadu 11. septembra 2001. godine.

Na sastanku Pendeš sa Elisom Slotkin, pomoćnicom ministra obrane SAD-a za međunarodne sigurnosne poslove, govoreno je o dosadašnjim rezultatima, ali i preostalim preprekama koje su pred MO BiH kada je u pitanju dokument “Pregled obrane”, uknjižba perspektivne vojne imovine, rješavanje viškova naoružanja i streljiva.

Pendeš je naglasila kako BiH aktivno participira u više regionalnih inicijativa i kroz učešće u operacijama podrške miru daje svoj doprinos međunarodnim nastojanjima održavanja mira i sigurnosti, te da su integracije u okviru regionalnih, europskih i euroatlantskih kolektivnih sigurnosnih struktura prioritetna područja djelovanja BiH.

Slotkin je pozdravila dosadašnje napore MO BiH u pravcu euroatlantskih integracija i postizanja stabilnog demokratskog institucionalnog sistema.

Tokom službene večere u Washingtonu Pendeš se sastala i sa bivšom zamjenicom pomoćnika ministra obrane SAD-a za Rusiju, Ukrajinu i Euroaziju Evelyn Farkas, čiji je trenutni angažman u Atlantskom vijeću bio poticaj sadržajnoj diskusiji o partnerskim odnosima BiH i SAD-a te regionalnom sigurnosnom kontekstu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh