BiH

Uspješni poljoprivrednik Srebreničanin Redžep Avdić: Ne pomišljam napustiti svoj rodni kraj

Srebreničanin Redžep Avdić jedan je od najsupješnijih poljoprivrednika na području općine Srebrenica, a za izuzetan dopinos razvoju poljoprivrede nedavno je od Općine dobio i priznanje.

Krava - Bportal.ba

U svoj rodni kraj u Zeleni Jadar vratio se 2003. godine, kada se počeo baviti uzgojem ovaca od čega je i školovao dva sina. Nakon pojave epidemije bruceloze, odlučio se baviti uzgojem krava-muzara. Za početak je dobio tri junice od Razvojnog programa UN-a, a već danas ima 25 grla.

“Godišnje izdam oko 60.000 litara mlijeka mljekari Inmer-Gradačac. Od poljoprivrede se može solidno živjeti. Obrađujem i oko 100 duluma zemlje”, kaže u razgovoru za “Fenu” Avdić, koji, po mišljenju mnogih Srebreničana, ima najkvalitetnija grla na području općine.

Posjeduje imovinu i u Federaciji BiH, ali ne pomišlja napustiti svoj rodni kraj, jer je, kaže, najsretniji u svojoj čaršiji, gdje živi sa suprugom, dvojicom sinova, snahama, te troje unučadi.

“Jedan sin je zaposlen i ujedno nam pomaže u poljoprivrednim radovima, dok se drugi sin bavi samo poljoprivredom. Imamo mehanizaciju za obrađivanje zemlje. Jedan traktor smo dobili od donacije, a drugi sam kupio”, dodaje Avdić.

Njegov sin Hajrudin se nakon završetka srednje škole u Tuzli vratio u Srebrenicu i danas je zaposlen u firmi BIOS-S. U Srebrenici, ističe, život nije tako loš kao što mnogi misle, mladi imaju perspektivu i mogu pokrenuti vlastiti biznis u ovom gradu.

“Već pet godina kako sam se vratio u Srebrenicu i sretan sam jer imam porodicu i posao. U životu ništa nije lako, ali treba se boriti i raditi. Srebrenica može napredovati otvaranjem novih radnih mjesta. Poručujem mladima ukoliko nemaju posao da se bave poljoprivredom, jer je isplativ biznis i imaju domaći proizvod”, ističe Hajrudin Avdić.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh