BiH

U Mostaru uspješno operisana jednogodišnja djevojčica

Na Klinici za ORL i MFK Sveučilišne kliničke bolnice Mostar jučer je uspješno izvedena ugradnja umjetne pužnice jednogodišnjoj djevojčici iz Mostara. Prof. dr. sc. Robert Trotić iz KBC-a “Sestre milosrdnice” iz Zagreba, koji je vodio cijeli zahvat, objasnio je kako se radi o ugradnji najsuvremenijeg implantata u svijetu kad je u pitanju umjetna pužnica, tzv. nukleus 6.

tim ljekara - Fokus

Značaj za Mostar i regiju

“Namjera je cijelog tima da se u Mostaru uvijek ugrađuje ovaj najsuvremeniji uređaj, za razliku od drugih centara”, naglasio je prof. Trotić te objasnio kako je optimalno vrijeme za ugradnju pužnice između prve i druge godine života, nakon čeka slijedi rehabilitacija do sedme godine i tada dijete može krenuti u školu i sa svojim vršnjacima pohađati nastavu bez ikakvih problema, piše “Večernji“…

Boris Zerdelić, otac operisane djevojčice, rekao je kako je jako sretan da se cijeli ovaj proces, od ovog zahvata i cijele rehabilitacije, može obaviti u Mostaru.

“Ovo je čudo tehnologije. Mogu vam to potvrditi iz prve ruke jer se ovaj isti zahvat uradio prije i mojoj drugoj kćerki kojoj će sada biti pet godina. Njene govorne sposobnosti svakim danom napreduju, ona priča”, kazao je.

Doc. dr. sc. Miro Leventić, predstojnik Klinike za ORL i MFK SKB-a Mostar, rekao je da je u pitanju nasljedna gluhoća kod obje djevojčice koja je rijetka u svijetu, ali se događa. “Posebno sam sretan što kod nas u Klinici imamo dr. Irenu Pehar koja ne samo da prati, nego je spremna i sposobna prihvatit se posla i u skoroj budućnosti voditi ovakvu složenu operaciju i sama, naravno uz potporu tima iz vinogradske bolnice. Mislim da je to najveći dobitak za Kliniku, odnosno za Mostar i regiju”, kazao je Leventić te dodao da još od 90-ih godina postoji jako dobra suradnja između mostarske i vinogradske bolnice iz Zagreba.

Potreba za logopedima

“Prva ugradnja umjetne pužnice u SKB-u Mostar bila je 2005. jednom dječaku za kojeg imamo informaciju da uspješno komunicira i raste kao i sva ostala zdrava djeca”, rekao je Leventić i dodao da je do danas u SKB-u Mostar ugrađeno pet pužnica, a da su za jesen planirana još četiri takva zahvata.

Mr. sc. Ivana Šimić Šantić, logopetkinja iz Službe za psiho-fiziološke govorne poteškoće Doma zdravlja iz Mostara, bila je dio operacijskog tima u svojstvu osobe koja je ispitivala elektrode te ispravnost samog implantata. Tom prilikom rekla je da je ovim zahvatom zaokružen cijeli jedan proces rehabilitacije djece s teškom gluhoćom i nagluhošću, od operacije preko uključivanja govornog procesa, prilagodbe do rehabilitacije.

“Što je jako važno, to se sad sve radi u Mostaru”, rekla je Šimić te istakla potrebu za većim brojem logopeda u Mostaru.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh