BiH

Novi Pravilnik o ocjenjivanju u osnovnim i srednjim školama KS: Ispitivanje do 15 minuta, pisani testovi dva puta sedmično

Težimo što većoj objektivnosti, usaglašavanju kriterija. Poštivanjem parametara i skale za kontrolne radove postići će se ujednačavanje, kazala je Indira Mešković.

Indira Mesković - Faktor

S ciljem unaprijeđenja odgojno-obrazovnog rada u školama Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo donijelo je novi Pravilnik o praćenju, vrednovanju i ocjenjivanju učenika osnovnih i srednjih škola KS.

Ustanoviti probleme

“Eksterna matura nije bila uvedena u starom pravilniku, a evo već četvrtu godinu se provodi u našim osnovnim školama, a od ove godine bit će i u srednjim školama. Pravilnik se bavi i ocjenjivanjem učenika sa posebnim potrebama gdje je poseban naglasak stavljen na aktivnost učenika i na povećanju njihovih postignuća”, pojašnjava stručna savjetnica u Ministarstvu Indira Mešković, piše “Faktor“…

Mešković ističe da je kod usmene provjere znanja ispitivanje ograničeno, te da se učenici mogu odgovarati lekcije najviše 15 minuta. U slučaju učestalog neuspjeha pisanih provjera znanja škola je dužna poduzeti određene aktivnosti kako bi se analizirao taj neuspjeh, zbog čega do njega dolazi i kako popraviti sistem rada.

“Znalo se desiti da na jednom pismenom 25 učenika u odijeljenju dobije jedinice, pa na ponovljenom taj broj se malo smanji, sada škola mora poduzeti određene korake kako se to ne bi ponavljalo”, navode iz Ministarstva.

Škole su također dužne na početku svake školske godine ustanoviti okvirni kalendar pisanih provjera znanja, te će u svakom trenutku nastavnici i učenici znati kada će imati pisanu provjeru znanja. Pravilnikom je predviđeno da učenici imaju najviše dvije pisane provjere tokom sedmice, a samo jednu u toku dana.

Objektivno ocjenjivanje

“Težimo što većoj objektivnosti, usaglašavanju kriterija. Vječno je pitanje da li se objektivno ocjenjuje. Poštivanjem parametara i skale za kontrolne radove postići će se ujednačavanje da ne bi kod različitih nastavnika za isto znanje učenici dobijali različite ocjene”, kazala je Mešanović, te dodala da će se objektivnost kod usmenog ispitivanja u nekoj mjeri postići ograničavanjem vremena za ispitivanje.

Iz Ministarstva navode da je Pravilnik naišao na veliko interesovanje roditelja i nastavnika, a stupa na snagu nakon što izađe u Službenim novinama.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh