BiH

Rekordna turistička sezona u Hercegovini: Gosti Mostar posjećuju samo u prolazu

Brojni turisti koji znatiželjno gledaju hoće li još jedan hrabri skakač skočiti sa Starog mosta u hladnu Neretvu svakodnevni su prizori iz Mostara. Gosti iz brojnih zemalja u posjeti su ovom gradu i Hercegovini, a domaćini tvrde kako su tu još uvijek samo na proputovanju do mora ili Međugorja.

turisti u Mostaru - Tuzlanski

Predstojeća ljetna sezona u Mostaru i cijeloj Hercegovini, koji su bogati kako kulturno-historijskim tako i vjerskim spomenicima, mogla bi biti rekordna. Iz godine u godinu povećava se broj turista, ali ne i noćenja u ovom gradu na Neretvi.

Andrija Krešić, predsjednik Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona, u razgovoru za Anadolu Agency (AA) istakao je da je, prema njihovim saznanjima i pokazateljima, koji su više iz razgovora, pošto tačnih podataka nema, predsezona nešto bolja u odnosu na isti period prošle godine.

“Dakle, riječ je o situaciji u Mostaru i Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Kako se u Mostaru bilježi to nekakvo povećanje tako isto u cijelom kantonu. Očekivanja su da bi i predstojeća sezona mogla biti jedna od najboljih kada je u pitanju broj dolazaka odnosno noćenja”, ispričao je Krešić.

Ovi podaci temelje se na razgovorima sa osobama koje posluju sa agencijama i hotelima.

Andrija Krešić

hercegovina-mostar-14-300x197

“Oni su presretni i prezadovoljni sa bookingom koji imaju do sada. Sada se samo to treba ostvariti, ali to ponekad ne zavisi od nas kao turističkih djelatnika nego uglavnom od vremena jer je ono najvažniji faktor u turizmu. Najave su dobre za ovu sezonu, kada je vrijeme u pitanju, tako da mislimo da tu neće biti nekih promjena”, istakao je Krešić.

U Turističkoj zajednici i oni koji se bave turizmom nadaju se i očekuju da bi ova sezona mogla biti rekordna.

“Ovo važi i za kanton, i za Mostar. Prema našim saznanjima u protekloj godini Mostar je posjetilo između 850.000 i milion gostiju. Nažalost, najviše ih je samo posjetilo jer se u Mostar još uvijek dolazi na par sati, obiđu se neke znamenitosti i ide se dalje. Dakle, možemo reći da su gosti u prolazu što nije dobro. Na to često ukazujemo, ali teško je to promijeniti”, pojasnio je Krešić.

Prema njegovim riječima, činjenica je da se povećava broj noćenja u Mostaru iz godine u godinu. Međutim, upozorava da je ovo procjena jer tačnih pokazatelja nema niko zbog toga što sistem prijave i odjave gostiju ne funkcioniše.

Govoreći o gostima koji su najčešći kako u Mostaru tako i u cijelom kantonu, Krešić je kazao da su sve destinacije uvezane tako da isti gosti dolaze i u Mostar i u Međugorje.

“Još uvijek najviše ima Italijana mada u zadnjih par godina broj gostiju iz Italije se smanjivao. U posljednje vrijeme se bilježi trend porasta poljskih gostiju. I to je isto povezano za Međugorjem, vjerskim turizmom, pa onda se posjeti i Mostar i Neum. Ta jedna tura se koristi pa se posjeti cijela Hercegovina”, pojasnio je Krešić.

Dobro su zastupljene i ostale evropske zemlje.

“U predsezoni na području kantona, pogotovo u Neumu, imamo neke grupe Francuza. U zadnjih par godina prisutan je i trend porasta gostiju iz azijskih zemalja, dakle, Kina, Japan, Koreja ali su i ti gosti zasad samo u prolazu. Idu na neka druga mjesta gdje ostvaruju noćenja”, poručio je Krešić.

Istakao je da se ovaj kanton može pohvaliti time da se na njegovom području mogu upražnjavati sve vrste turizma, od mora pa do Ivan planine…

“Pa i kulturno-historijski turizam. Nema mjesta u kantonu da nema neki kulturno-historijski spomenik. Sve to privlači goste. Uz to i gostoprimstvo ljudi, gastro ponuda i vina po kojem je Hercegovina poznata. Cilj nam je da imamo što više gostiju koji će se vraćati na ove prostore”, dodao je Krešić.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh