BiH

250 stipendija i četrdeset jednokratnih pomoći za studente iz Bugojna

Uz 250 stipendija, koje se planiraju dodijeliti redovnim studentima iz Bugojna za akademsku 2015./2016. godinu, iz budžeta ove opštine trebala bi biti izdvojena dodatna sredstva za pomoć u školovanju studenata prve godine fakulteta.

Bugojno - Fokus

Ukoliko ova odluka dobije podršku Općinskog vijeća na nekoj od narednih sjednica, za njih će biti osigurano oko 40 jednokratnih pomoći u pojedinačnom iznosu od 500 KM, čija bi se isplata vršila u pet jednakih rata, piše “Fena”…

Po riječima pomoćnika načelnika za društvene djelatnosti u Općini Bugojno Seada Karahodžića, na konkurs za dodjelu stipendija prijavilo se 315 studenata, dok su prijave troje studenata zaprimljene naknadno.

“Od ukupnog broja studenata, koji su se prijavili na konkurs, stipendije neće dobiti 23, a razlog su visoka primanja članova njihovog domaćinstva. Neraspoređene su ostale 44 stipendije, koje će biti raspoređene na način kako to predviđa važeći pravilnik o dodjeli stipendija”, kazao je Karahodžić.

Nastojat će se, ističe, udvoljiti svim dospjelim zahtjevima studenata pete godine studija kojima će uz, već dodijeljenih 12 stipendija u redovnom postupku, biti odobrene četiri nove stipendije.

“Dvanaest stipendija trebalo bi biti dodijeljeno studentima treće godine, dok će preostalih 20 neraspoređenih stipendija dobiti studenti druge godine. Tako bi, praktično, stipendije mogli dobiti svi studenti druge, treće, četvrte i pete godine studija, koji su dostavili svoje aplikacije”, naglasio je Karahodžić.

Dodaje kako će općinske stipendije dobiti i svi učenici generacije, djeca iz socijalno ugroženih kategorija, djeca s posebnim potrebama, djeca šehida i poginulih boraca, te djeca RVI-a i dobitnika ratnih priznanja.

Prigovori studenata na preliminarnu listu dobitnika općinskih stipendija u Bugojnu primat će se od 20. do 28. juna, a rješavat će ih drugostepena komisija.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh