BiH

KPZ: Iako robijaju, zatvorenice se šminkaju i idu frizeru

Kaznenopopravni zavod Kula u Istočnom Sarajevu, u kojem dane do slobode odbrojava 15 zatvorenica, jedina je ustanova ovog tipa u bh. entitetu Republika Srpska. U objektu, čiji je kapacitet 22 mjesta, najmlađa osuđenica ima 20 godina, a najstarija 63. Iza rešetaka su završile zbog različitih krivičnih djela, od prometa droga do ubistava.

Jelena Elez-Simović - Avaz.ba

“Ovdje su smještene žene koje iza sebe imaju različita krivična djela, visine kazne i starosne dobi. Najkraće su do mjesec-dva, a najduža koja se ovdje tretira je 20 godina za ubistvo. Jedna trećina populacije ovdje je zbog ubistava”, kazala je Jelena Elez-Simović, rukovodioc Odjeljenja, piše “Avaz“…

Različite aktivnosti i sekcije koje im se nude dio su njihove svakodnevice. No, nakon izricanja presude i dolaska u zatvor, život se mijenja iz korijena.

“Najbolniji je prvi moment, ali nakon izvjesnog vremena osuđenice se pomire s kaznom i uopšte tom novonastalom situacijom. Najteži dio je odvojenost od djece i porodice”, navodi Elez-Simović.

Kako bi se smanjila deprimiranost, zatvorenicama su na raspolaganju različite aktivnosti poput šivanja, crtanja, uređenje plastenika i cvjetnjaka.

“Osuđenice se bave i izradom ukrasnih kutija, slika… Zakonski smo obavezni da im obezbijedimo obrazovanje, ali do sada nismo imali potrebe, jer one dođu sa završenom školom”, kazala je Dejana Golub, pedagog u Službi tretmana.

Obavezan je kućni red koji podrazumijeva ustajanje u šest sati, vikendom u sedam, a svjetla se gase u 22 sata. Svi uposlenci ove ustanove također su žene. Zatvorenice pokazuju želju za uljepšavanjem, dozvoljeno im je da se šminkaju, a jednom mjesečno omogućene su im usluge frizera. Na raspolaganju im je i kompletna zdravstvena zaštita.

Bilo je i slučajeva da su u ovaj zatvor dolazile i osuđenice koje su u tom momentu u drugom stanju.

“Majke i novorođenčad uvijek su izdvojeni od drugih lica, a djeca ostaju ovdje do druge godine života”, navodi Elez-Simović.

I osuđenice imaju pravo na bračne ili slobodne posjete.

“To traje do pet sati i ona je bez nadzora, u posebnim prostorijama”, kaže Elez-Simović. Za nedolično ponašanje predviđene su i disciplinske kazne koje ovdje nisu česte i uglavnom se odnose na pokušaj unošenja mobilnih telefona ili alkohola.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh