BiH

OTVORENI RAT: Grubešić rekao da je analiza OSCE-a “rađena na plaži u Neumu”, Moore odgovara da ima “punu podršku VSTV-a”

“Ovo je vjerovatno rezultat revanšizma i osobnih frustracija šefa Misije OSCE-a, koji je svojim ponašanjem doveo do toga da bude obuhvaćen određenim istražnim radnjama u predmetu istrage za ometanje rada pravosuđa”, izjavio je glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Jonathan Moore - Blogspot

Nakon što je sutkinja Joanna Korner u analizi kritikovala rad Tužilaštva BiH na predmetima ratnih zločina, glasnogovornik te institucije Boris Grubešić je rekao kako ta analiza predstavlja udar na pravosudne institucije BiH.

“Ova navodna analiza predstavlja izravan udar na pravosudne institucije BiH. Ovo je vjerovatno rezultat revanšizma i osobnih frustracija šefa misije zbog toga što je pokušao vršiti izravan upliv u određene predmete Tužilaštva BiH kod određenih tužitelja tražeći nesmetan pristup svim predmetima što je protivno svim zakonskim propisima u BiH, a i zbog činjenice da je svojim ponašanjem doveo do toga da bude obuhvaćen određenim istražnim radnjama u predmetu istrage za ometanje rada pravosuđa u predmetu Radončić i drugi”, izjavio je Grubešić.

“Ovu analizu koja je rađena na plaži u Neumu svakako smatramo neobjektivnom i zatražićemo od misije OSCE-a odgovore na određena pitanja a svakako ćemo i upoznati nadležne institucije Ujedinjenih naroda i središte misije OSCE-a sa ovim pokušajem rušenja pravosudnih institucija i direktnim utjecajem na nadležnosti države BiH”, napomenuo je glasnogovornik Tužilaštva BiH.

“Tužilaštvo BiH u svom radu optužilo je 610 osoba za ratne zločine, naš kvalitet rada je 94 posto, 159 posto je norma. Više od 80 posto presuda na našim optužnicama su osuđujuće i samo to može govoriti o kvalitetu našeg rada.

Za bilo kakvu objektivnu analizu potreban je rad većeg broja eksperata dugi niz godina jer se radi o dosta osjetljivoj materiji. Mi ćemo svakako od središta misije OSCE-a tražiti odgovore na pitanja ko je naručio predmetnu analizu, u koju svrhu, koliko je ona plaćena i ko je zaradio astronomske honorare na ovoj analizi kada imamo mnogo prioritetnijih stvari kao što je traženje nestalih osoba u BiH, problem ekshumacija i mnoge druge i ključne stvari u kojima nedostaju sredstva i koja zastaju zbog toga”, rekao je glasnogovornik Tužilaštva BiH.

Nakon Grubešića, medijima se obratio i šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore koji je rekao kako poštuje i Grubešića i njegove kolege u Tužilaštvu BiH, uključujući i glavnog tužioca Salihovića i da mu je žao da čuje izjave da ovo izgleda kao neka vrsta rata između njega, OSCE-a i Tužilaštva BiH, prenosi “N1“…

“Žao mi je da čujem takvu reakciju, ali ja sam ipak uvjeren, da ako pročitaju tu analizu i ako poštuju i praktične prepopruke na kraju te analize, da će zaključiti da to nije pitanje rata ili sukoba između tih institucija.

Predsjednik VSTV-a Tegeltija je čak i potvrdio prije nekoliko minuta da imamo punu podršku VSTV-a od početka svega ovoga. Citirao sam to mišljenje VSTV-a od novembra 2006. godine koji daje nama neograničen pristup. Iz nekih razloga tokom analize, VSTV je sve to odobrio a Tužilaštvo nije ispunilo svoje obaveze prema VSTV-u ni prema nama.

Sutkinja Korner je veoma stručna osoba, ima i svoje zaključke i to nije pitanje borbe već pitanje preporuke. Mi ne možemo nešto nametnuti ako nisu zadovoljni preporukama. Izgleda da su djelomično zaključili da nisu zadovoljni ali neću ja zaključiti kakav je stav i tih institucija samo na osnovu izjave Grubešića”, komentarisao je Moore.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh