BiH

Delegati EBU-a pozdravili rješavanje statusa bh. javnih RTV servisa

Na Generalnoj skupštini evropskih javnih servisa (EBU) koja se održava u Budvi delegati iz više od 50 zemalja pozdravili odluku Predstavničkog doma Parlamenta BiH kojom je otpočet proces pronalaska rješenja za finansiranje javnih servisa.

BHRT - Novi.ba

Generalna direktorka EBU-a Ingrid Deltenre izjavila je za BHRT da nema zemlje u Evropi, zemlje koja teži da postane članica Evropske unije, koja nema stabilan i finansijski održiv javnis servis, javlja “Fena”…

“Zato pažljivo pratimo situaciju u Bosni i Hercegovini i zadovljni smo što i ova naša članica može prenositi EURO 2016. Nadamo se da će prava rješenja uskoro biti pronađena”, rekla je Deltenre.

Generalni direktor Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine Belmin Karamehmedović naveo je kako je odluka Predstavničkog doma Parlamenta BiH, kojom su u prvom čitanju usvojene izmjene zakona koje bi na krajutrebale osigurati stabilno finansiranje javnih servisa u BiH, naišla na veliko odobravanje članica EBU-a.

Otvarajući skupštinu EBU-a u Budvi generalni direktor Radio-televizije Crne Gore Rade Vojvodić naglasio je kako javni servisi treba da izvještavaju pravovremeno i objektivno, kako bi smirujuće djelovali na potencijalne konflikte stvaranjem pozitivnog javnog mišljenja.

“To je jedino moguće ako bude ostvaren ideal da javni servis finansiraju svi, kako ga niko ne bi kontrolisao”, istakao je Vojvodić.

Istaknuto je da bi javni servis trebao omogućiti svim građanima, kao njegovim osnivačima, neograničen pristup informacijama i znanju kroz kvalitet i različitost sadržaja, koji reflektira potrebe i očekivanja različitih segmenata javnosti, kako to preciziraju i međunarodni standardi, saopšteno je iz BHRT-a.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh