BiH

Ramazanski dani u Studentskom naselju Bjelave: Zajedno iftare, sehure i klanjaju teravije

Lijep je osjećaj ove mubarek dane dijeliti sa kolegama iz doma. Družimo se i kada nije ramazan, ali ovi dani imaju poseban značaj, objašnjava student Samed Glamočić.

Mesdžid - Faktor.ba

Provesti dane mubarek mjeseca ramazana u svom domu je zasigurno najljepše, ali studenti koji borave u Studentskom naselju Bjelave svoj drugi dom su učinili tim najljepšim mjestom gdje provode ramazanske dane, piše “Faktor“…

Amra Osmančević, Samed Glamočić i Mahir Kubat kažu da u domu vlada posebna ramazanska atmosfera, koja se prenosi i na studente koji ne poste.

Prijateljstvo i razumijevanje

Mahir je iz Srebrenika. Ramazan u Sarajevu je, kaže, poseban. Sretan je jer tokom ramazana u još jačoj mjeri dođe do izražaja briga o drugome, sloga i prijateljstvo među studentima koji tu borave.

-Zajedno iftarimo i sehurimo, družimo se u mesdžidu, ali obilazimo i sarajevske džamije – opisuje ljepote ramazana Mahir, te dodaje da na iftaru bude oko 300 studenata iz svih dijelova BiH.

-MZ-6

Amra je iz mjesta Jelinak kod Busovače, prva je godina Fakulteta političkih nauka i teško joj pada jer ramazan ne provodi sa svojom porodicom.

“Teško je bilo naviknuti se, ali ovo mi je drugi ramazan u Sarajevu pa sam se prilagodila. Sada je vrijeme ispita i nastojim sve fakultetske obaveze ukomponovati sa ramazanskim aktivnostima. Drago mi je jer veliki broj mojih kolega i kolegica posti, ali isto tako puno mi znači jer imamo podršku kolega koji ne poste i onih koji su drugih vjera”, ističe Amra, te dodaje da ramazan u Sarajevu ima posebnu čar, te da na teraviju svaku noć ide u drugu džamiju.

Iz Jajca u Sarajevo na Zdravstvene studije došao je Samed Glamočić. Ovo je njegov prvi ramazan u Sarajevu.

Poseban doživljaj

“Lijep je osjećaj ove mubarek dane dijeliti sa kolegama iz doma. Družimo se i kada nije ramazan, ali ovi dani imaju poseban značaj”, priča Samed.

Džematski odbor, koji također čine studenti, tokom cijele godine organizuje predavanja i izlete. Kako nam je kazao predsjednik džematskog odbora Mahir Kubat, predavanja im drže eminentni profesori islamskih nauka, profesori iz medresa i uvaženi muallimi.

“To su društvena i edukativna predavanja, te promocije knjiga. Kada organizujemo izlete nastojimo da naše posjete određenim mjestima i destinacijama budu edukativne, tako smo nedavno posjetili Ahmiće, a obišli smo i vakuf u istočnoj Bosni”, objašnjava Kubat.

Iščekuju nove prostorije

Veliki broj studenata okupljen je u Džematu Studentskog naselja Bjelave gdje imaju i svoj mesdžid, a u mesdžidu dva stalna imama, studenta Fakulteta islamskih nauka, koji klanjaju svih pet dnevnih namaza. Trenutno sve vjerske aktivnosti obavljaju u mesdžidu koji se nalazi u jednoj od starijih zgrada.

sMZ-3

“Ovaj prostor smo prilagodili za sve naše aktivnosti, kada nastupi vrijeme iftara ovdje pojedemo hurmu, napijemo se vode i klanjamo akšam, a potom idemo na iftar. Također, pored svih pet dnevnih namaza klanjamo i teraviju i učimo Kur'an”, ističe Mahir Kubat, dodajući da su sretni jer će dobiti nove prostorije nakon što se završi obnova jednog dijela doma, prenosi “Faktor“.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh