BiH

Velimir Jukić: Učinio sam sve da dođe do dogovora o popisu

Direktor Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine Velimir Jukić kazao je danas u obraćanju poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na hitnoj sjednici da je učinio sve da dođe do dogovora o metodologiji obrade podataka popisa stanovništva.

Velimir Jukić - Fokus.ba

Poslanici su, naime, danas nastavili raspravu o Informaciji Vijeća ministara o Odluci o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine…

Jukić je podvukao da donosi racionalne odluke koje imaju smisla, ali s ciljem da ne bude ugrožen popis stanovništva, a ova odluka je donesena u skladu s preporukama Međunarodne posmatračke misije za popis (IMO).

“Metodologija obrade podataka trebala je biti donesena na početku procesa. Ta metodologija mora biti međunarodno usporediva. Dio preporuka IMO tima je prihvaćen od Centralnog popisnog biroa krajem prošle godine“, podsjetio je direktor.

Dodao je da je ukupno šest neusaglašenih pitanja u vezi popisa u Centralnom popisnom birou, a radi se o visokostručnim statističkim pitanjima za koje je potrebno ekspertsko znanje.

“Pitanje popisa, odnosno produženje roka za objavu rezultata popisa nije dugo dolazilo na dnevni red sjednice Vijeća ministara”, naglasio je Jukić.

Posebno je podvukao da je rad Agencije za statistiku BiH zasnovan na zakonu i u skladu s preporukama Ureda za statistiku Evropske komisije (EUROSTAT).

Odluka koja je sporna propisuje da će obrade podataka 196.000 popisnica biti tretirane kao rezidentni stanovnici što je izazvalo oštre reakcije u Republici Srpskoj te je Klub Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) zatražio hitnu sjednicu koja je započela 30. maja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh