BiH

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu zbog ratnog zločina u Rogatici

Prema navodima optužnice, optuženi je učestvovao u izvršavanju pješadijskih napada na civilno stanovništvo iz Višegrada i više okolnih sela, prilikom kojih je više desetina civila lišeno slobode…

Tužilaštvo BiH - nezavisne

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv jedne osobe koja se tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti, javlja “Anadolu Agency”…

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Mladena Vasiljevića, rođenog 16. februara 1960. godine u Rogatici, nastanjen u Beogradu, državljanina Bosne i Hercegovine i Republike Srbije. Za njim je 5. novembra 1993. godine raspisana potjernica, a on se nalazi na slobodi.

Optuženi se tereti da je u periodu od kraja mjeseca maja do početka novembra 1992. godine, kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata, na dužnosti načelnika Stanice javne bezbjednosti Srpske opštine Rogatica i člana Kriznog štaba u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv stanovništva bošnjačke nacionalnosti na području Rogatice, a koji su izvršili pripadnici policije SJB Rogatica, Rogatičke brigade i paravojnih formacija koji su dolazili sa područja Republike Srbije, kao dio tog napada, učestvovao u progonu civilnog bošnjačkog stanovništva na području opštine Rogatica.

Kako se navodi u optužnici, optuženi je preko njemu podređenih pripadnika Stanice javne bezbjednosti Srpske opštine Rogatica, u saradnji sa pripadnicima Rogatičke brigade, učestvovao u ubistvima, prisilnom nestanku osoba i nezakonitom zatvaranju nesrpskog civilnog stanovništva na području opštine Rogatica, u zatvoreničke objekte u prostorije Srednjoškolskog centra Veljko Vlahović i fabriku slada “asadnik-Sladara u Rogatici, koje je neposredno obilazio i u njima ispitivao zatvorena lica, u kojima su žrtve premlaćivane, odvođene na obavljanje prinudnih radova, zatvorene žene i djevojke upotrebom sile i prijetnje silovane, stariji muškarci, žene i djeca prisilno preseljeni van područja Rogatice, a imovina nesrpskog stanovništva pljačkana i uništavana u velikim razmjerama.

Prema navodima optužnice, optuženi je učestvovao u izvršavanju pješadijskih napada na civilno stanovništvo iz Višegrada i više okolnih sela, prilikom kojih je više desetina civila lišeno slobode.

Većina tijela žrtava su pronađena i ekshumirana u toku 2000. godine u jami “Paklenik“ kod sela Kalimanići u opštini Sokolac, a veći broj žrtava je odveden u nepoznatom pravcu. O njihovoj sudbini do dan danas nema nikakvih informacija.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačke h Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh