BiH

Ulazak u NATO garant je nepovredivosti granica!

Američka ambasada u BiH, Britanska ambasada i Misija NATO u našoj zemlji organizirali su jučer na oficijelnoj Facebook stranici razgovor s građanima, a tema je bio NATO. Na postavljena pitanja odgovarali su američka ambasadorica Morin Kormak (Maureen Cormack), britanski ambasador Edvard Ferguson (Edward) i zapovjednica snaga NATO-a u BiH brigadni general Žizel Vilc (Giselle Wilz).

NATO - Nezavisne.com

Brojne beneficije

Na pitanje šta BiH dobiva od ulaska u NATO i hoće li to značiti porast stranih ulaganja, Kormak je odgovorila:

“NATO je najveća garancija sigurnosti zemlje. Članstvo u NATO-u znači da su granice nepovredive, a za zemlju poput BiH, to je garancija koja vrijedi. NATO, također, podrazumijeva stabilnost – ekonomsku i političku. I na kraju, ali ne i najmanje važno, NATO znači prosperitet. Investitori ulažu u stabilne zemlje u kojima kompanije mogu rasti. Zasigurno očekujem da će napredak ka NATO-u dovesti do porasta ulaganja u BiH”, piše “Avaz“.

Kako će BiH pristupiti članstvu, uz očigledno neslaganje i protivljenje od jednog naroda, bilo je jedno od pitanja. Kormak je odgovorila:

“Ključ je u tome da se diskusija fokusira na budućnost BiH, a ne na njenu prošlost. Mnogi u RS posebno gledaju prema Srbiji očekujući smjernice za članstvo u NATO-u, a činjenica je, ustvari, da Srbija uspostavlja sve pozitivnije odnose sa NATO-om. Generalni sekretar NATO-a posjetio je Beograd krajem prošle godine, a Vojska Srbije učestvuje u vježbama NATO-a.”

Kada je riječ o učešću naše zemlje u operacijama NATO-a i njenim obavezama, Vilc je kazala:

“Učešće svake države članice, uključujući Bosnu i Hercegovinu koja je partner NATO-a, u operacijama podrške miru je suverena odluka države BiH. Iako zemlje članice NATO-a djeluju na principu konsenzusa po zajedničkim sigurnosnim i odbrambenim pitanjima, svaka država članica donosi suverenu odluku o ovom pitanju.”

Ruski stavovi

Odgovarajući na pitanje o novim šansama i aktivnostima u BiH ulaskom BiH u NATO, Ferguson je kazao:

“Uvjeren sam da će, kada BiH bude spremna da donese konačnu odluku o pridruživanju Savezu, građani već biti upoznati s prednostima saradnje sa NATO-om. Put pristupanja NATO-u trebao bi dati okvir za pozitivne reforme koje mogu pomoći jačanje sigurnosti i prosperiteta BiH.”

Ove sedmice mediji su izvještavali o stavu Rusije o NATO-u. Ferguson je to komentirao ovako:

“Stav Rusije o NATO-u dobro je poznat i Rusija ima pravo da izrazi svoje mišljenje. Ali, ovo je suverena država i samo vi možete odlučiti želite li se pridružiti Savezu ili ne. To ne odlučuju ni Rusija ni NATO.”

Kako do zaposlenja

Jedan od posjetilaca pitao je kako se može pridružiti snagama NATO-a, kao vojnik i građanin BiH.

“Snage NATO-a čine snage zemalja članica, tako da morate biti pripadnik vaših oružanih snaga kako biste bili dijelom snaga NATO-a. U slučaju BiH, morate biti u OSBiH, a one učestvuju u mirovnim operacijama NATO-a i zajedničkim vježbama zemalja članica NATO-a i partnera”, rečeno mu je.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh