BiH

Uzajamno priznanje vozačkih dozvola BiH i Italije

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Italije o uzajamnom priznavanju u oblasti zamjene vozačkih dozvola, s ciljem olakšanja putnog prometa na teritoriji dvije države.

vozačka dozvola - Fokus

Prema Sporazumu, ugovorne strane priznaju uzajamno, u svrhu zamjene, važeće vozačke dozvole u korist njihovih vlasnika koji stiču stalni boravak na teritoriji druge zemlje, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH…

Vozačka dozvola, koju su izdala nadležna tijela jedne od ugovornih strana, prestaje važiti na teritoriji druge strane godinu dana nakon što njen vlasnik stekne pravo stalnog boravka na teritoriji druge ugovorne strane.

Vozačka dozvola se može zamijeniti bez obaveze polaganja teoretskih i praktičnih ispita, osim u posebnim slučajevima u vezi s vozačima s invaliditetom.

Vlasnik bh. vozačke dozvole zamjenjuje svoju vozačku dozvolu bez polaganja ispita samo ako je stanovnik Italije manje od četiri godine u trenutku podnošenja zahtjeva za zamjenu.

Ministarstvo komunikacija i prometa dostavit će Prijedlog sporazuma Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, uz prijedlog da se za bh. potpisnika odredi ministar Ismir Jusko.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh