BiH

FBiH ostala bez 26 miliona KM po tužbi za tenkove

Vlada Federacije BiH izgubila je spor težak 26 miliona KM (12,5 miliona dolara) po osnovu tužbe iz 2007. godine protiv hrvatske firme “Đuro Đaković” iz Slavonskog Broda zbog prodaje 13 tenkova koje je ova kompanija početkom devedesetih godina isporučila Kuvajtu.

Tenk - Cazin.net

Riječ je o 13 oklopnih vozila koja su povučena s vukovarskog ratišta i upućena u Kuvajt, a u njihovoj proizvodnji učestvovale su bh. kompanije: sarajevski “Zrak” i “Famos” te novotravnički BNT. Upravo je BNT za potrebe proizvodnje tenka napravio top, “Famos“ motor, a “Zrak“ optiku, piše “Avaz“…

Radi se o tužbi koju je Agencija za privatizaciju u FBiH (APF) podnijela u ime Vlade FBiH još 13. maja 2007. godine, jer su tenkovi povučeni s ratišta i preko Rijeke i Bara prevezeni u Kuvajt, a za to bh. firme nisu dobile nikakvu naknadu.

Spor dug skoro devet godina okončan je nedavno na Trgovačkom sudu u Osijeku, potvrdio je za ovaj list Drago Vrbić, v. d. direktora APF-a.

Prema njegovim riječima, ovaj sud odbio je tužbe kao neosnovane i proglasio zastaru, čime je stavio tačku na ovu trakavice između BiH i Hrvatske. Na taj način bh. firme, ali i Vlada, ostali su bez 26 miliona KM. Ali, da stvar bude još gora po bh. stranu, osječki sud obavezao je bh. stranu da u ovom višegodišnjem sporu mora platiti sudske troškove koji iznose 100.000 KM.

Vrbić kaže da, iako su tužbe izgubljene, APF sudske troškove neće platiti.

“Nismo dužni da to platimo i nećemo ni platiti. Oni su se pozvali na zastaru. Čak je u Ustavni sud Hrvatske odbio dvije naše žalbe. Mi smo pokušali svim zakonskim sredstvima naplatiti svoja potraživanja, ali nismo uspjeli”, kaže Vrbić.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh