BiH

Podržan prijedlog izmjena Zakona o JRT sistemu BiH

Komisija za saobraćaj i komunikacije PSBiH podržala je prijedlog izmjena Zakona o JRT sistemu BiH.

BHRT - Novi.ba

Načela prijedloga izmjena i dopuna Zakona o Javnom radio – televizijskom sistemu BiH kojim je predviđeno da se javni RTV servisi na teritoriji BiH primarno finansiraju prihodima od RTV taksi ili sredstvima koje prikupe fondovi javnih RTV servisa podržani su, dakle, na današnjoj sjednici Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, piše “Anadolu Agency”.

Kako se u prijedlogu zakona pojašnjava, fondove mogu osnivati enititeti, odnosno Brčko distrikt BiH, u skladu sa svojim nadležnostima.

U prijedlogu zakona navedeno je da se prihodi od RTV takse i sredstva prikupljena od fondova uplaćuju izravno na jedinstveni račun i odmah se raspodjeljuju Radio – televiziji Federacije BiH, Radio – televiziji Republike Srpske i BHRT-u u omjeru 25 – 25 – 50 posto.

Kako se navodi u prijedlogu zakona, RTV taksu naplaćuju operateri telekoma i kablovski operateri, sve do početka rada fondova. Predlagatelji izmjena i dopuna Zakona o Javnom radio – televizijskom sistemu BiH su zastupnici Amir Fazlić i Mirsad Đonlagić.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh