BiH

Srebrenica: Bošnjačka djeca od sutra neće ići na nastavu

Roditelji djece bošnjačke nacionalnosti iz Srebrenice odlučili su da tuže Ministarstvo prosvjete Republike Srpske i direktora Osnovne škole u Srebrenici.

Škola - Novi.ba

Roditelji kažu da ne žele u đačkim knjižicama za svoju djecu odrednicu “jezik bošnjačkog naroda”.

Alija Tabaković, predstavnik roditelja bošnjačke djece iz Srebrenice, izjavio je za “N1” da bošnjačka djeca od sutra neće ići na nastavu. On tvrdi da učenici završnih razreda zbog upisane odrednice jezik bošnjačkog naroda u svjedočanstva nisu mogli upisati srednje škole u Federaciji BiH.

“Mi smo već donijeli odluku da djeca od sutra, ponedjeljka, neće ići na sedam preostalih dana nastave za ovu školsku godinu. Roditelji djece iz devetih razreda su već bili prinuđeni zbog rokova upisa u srednju školu preuzeti svjedočanstva gdje je direktor škole po uputama ministarstva zloupotrijebio položaj izdavši svjedočanstva učenicima i roditeljima gdje je prepisom iz dnevnika, u kome stoji bosanski jezik, po nama zloupotrijebio upisavši jezik bošnjačkog naroda. Svjedočanstva nam služe da nam se prepiše ono što piše u dnevniku. Mi ćemo po okončanju ove školske godine podnijeti krivične prijave protiv direktora i nastavnog osoblja koji su unosili u đačke knjižice, ali i protiv ministra koji je izdao takvu naredbu da se upisuje”, komentarisao je Tabaković za N1 te dodao:

Imajući u vidu i presudu Ustavnog suda BiH u kojoj je rečeno da Bošnjaci imaju pravo da se izjasne o jeziku onako kako žele, samim tim je to i suprotno presudi Ustavnog suda“.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh