BiH

Mehmedović: Nedostatak patriotizma i liderokratija su ključni problemi u BiH

Izostanak patriotizma ključni je problem u Bosni i Hercegovini, smatra zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Šemsudin Mehmedović koji je danas na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 govorio o političkim izazovima i perspektivama u zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Šemsudin Mehmedović - Anadolija

Emotivna privrženost narodu i zemlji u BiH pobjednako “zaobilazi” i političare kao i građane, smatra Mehmedović nazivajući to “ključnim problemom”.

“Biću slobodan da kažem da je ključni problem u BiH zapravo izostanak patriotizma. Imamo jedan potpuni defektizam svijesti o pripadnosti državi BiH kod velikog broja ljudi u BiH, i onih koji je vole, oni na neki način stvaraju defektne odnose u BiH, svjesno i nesvjesno. Također, čini mi se da zbog neadekvatnog sistema obrazovanja imamo kadrove koji nisu u stanju donositi hrabre i političke odluke, a zauzimaju značajne pozicije u bh. društvu. Ta odgojna komponenta u sistemu obrazovanja je potpuno zapostavljena i zato imamo veoma loše stanje”, naglašava Mehmedović.

Rekao je da je BiH za vrijeme 1996. godine kao zemlja koja se odbranila od agresije imala ogroman simbolički kapital u međunarodnim odnosima. Taj kapital je, kako ističe Mehmedović, više od 20 godina nakon rata “sveden na minimum”.

“Danas nam je simbolički kapital sveden na minimum, jer smo postali neozbiljni u međunarodnim odnosima, jer dajemo neozbiljne izjave, obećanja, a ne držimo se toga, a u politici je riječ zakon. Najveću odgovornost za osjećaj nesigurnosti i u BiH snose oni koji daju olako radikalne, pa čak i obeshrabrujuće izjave i stavove koji, zapravo, se reflektuju na osjećaj nesigurnosti u BiH”, rekao je Mehmedović.

On se, u tom smislu, posebno osvrnuo na člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića ističući kako je Ivanić “promijenio politički diskurs” što se ogleda u njegovim posljednjim izjavama u javnosti.

“Više je nego očigledno da nakon sastanaka u Beogradu, zajedno sa Dodikom, Ivanić djeluje potpuno neprirodno u odnosu na politički kurs koji je imao do sada. Mislim da je to neki politički dogovor iza kulisa da možda on bude sljedeći kandidat za predsjednika Republike Srpske, a dobiti glasove može dobiti samo sa radikalnim izjavama u smislu rušenja institucija BiH i negiranja BiH kao države. To je jedna oprobana matrica koju je Dodik svesrdno koristio da se dobiju glasovu u RS-u i bude predsjednik entiteta”, zaključuje Mehmedović.

Prema njegovim riječima, u BiH izborni proces dešava se svake dvije godine stoga su društvo i javnost najčešće u “stalnoj predizbornoj kampanji”.

“Nažalost, živimo na Balkanu i u BiH gdje se radikalni politički stavovi i radikalizam najviše vrednuju kod građana koji žele da imaju lidere koji daju teške izjave, i za koje glasaju. Nažalost, čini mi se da je došlo vrijeme da građani moraju promijeniti svoj odnos spram tome. Dok se to ne promijeni, stalno ćemo biti u istim problemima.”

Jedan od problema sa kojim je BiH stalno suočena, kako je rekao, jeste postojanje “liderokratije” umjesto demokratije, smatra Mehmedović.

“BiH ima liderokratiju, nema uopće demokratiju i umjesto što smo imali nekadašnji Savez komunista i jedan centar moći, sada imamo nekoliko centara moći onih političkih stranaka i lidera koji trenutno vrše vlast. Smatram da je nužno donošenje zakona o političkom organizovanju na nivou BiH gdje će se definisati okvir ponašanja svih političkih faktora koji apliciraju da vrše vlast u ime BiH. Status stranke kao najviši akt, kažu da je to unutrašnja stvar političke stranke, to nije tačno. Ta politička stranka dobije na izborima povjerenje građana i oni onda četiri godine maltretiraju građane BiH, zato što imaju tako uređene odnose, stoga to nije unutrašnja stvar”, zaključio je.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh