BiH

Lada Sadiković o presudama Evropskog suda: Međunarodna zajednica dužna nam je pomoći

Visoki predstavnik ima mogućnost u vrlo kratkom roku razriješiti “sve naše probleme“, uz pomoć institucija EU-a i Vijeća Evrope, koje su direktno nadležne za izvršenje presuda.

Lada Sadiković - Faktor.ba

Lada Sadiković, profesorica na Fakultetu za kriminologiju, kriminalistiku i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, smatra da je implementacija presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu teško političko pitanje koje zadire u ustavno-pravno uređenje države BiH, te da se u njegovo rješavanje treba uključiti međunarodna zajednica, piše “Faktor“…

Nadležnost OHR-a

“Mi apsolutno moramo u svim segmentima imati pomoć onih koji su odgovorni za proces implementacije mira u BiH. Ustav BiH dio je Dejtonskog mirovnog sporazuma. To nije ustav kojeg je narod donio. On je dio međunarodnog ugovora, a za provođenje tog ugovora nadležan je Ured visokog predstavnika u BiH (OHR)”, ocjenjuje profesorica za Faktor.

Naglašava da visoki predstavnik ima mogućnost u vrlo kratkom roku razriješiti „sve naše probleme“, uz pomoć institucija EU-a i Vijeća Evrope, koji su direktno nadležni za izvršenje presuda.

“EU je specijalni pregovarač u Dejtonskom mirovnom sporazumu i samim time ima veliku ulogu. Ne umanjujem odgovornost domaćih vlasti, ali imamo situaciju da nam je rečeno da nismo u mogućnosti ispunjavati međunarodne obaveze, pa bi nam valjda onda neko trebao u tome pomoći”, kaže Sadiković.

Smatra da bi donošenje presude u predmetu “Ilijaz Pilav protiv BiH” baš u ovom momentu, devet godina nakon podnošenja apelacije, moglo biti dobar signal da će se međunarodni faktor uključiti u proces traženja najboljeg rješenja za implementaciju ove i ranijih presuda kako bi svi pojedinci postali jednaki pred zakonom.

Moguć pomak

“Slijede važni sastanci na visokom nivou i ako ćemo biti optimistični, zaista ovo vrijeme kada je stigla presuda, moglo bi biti neki signal u tom pravcu, mogao bi biti pomak da se konačno stvari počnu sređivati na pravi način u BiH”, govori Sadiković.

Država BiH izgubila je tri spora pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu zbog diskriminatorskih odredbi dejtonskog Ustava. Radi se o presudama “Ilijaz Pilav protiv BiH”, “Sejdić-Finci protiv BiH” i “Azra Zornić protiv BiH”.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh