BiH

Komentar Raffia Gregoriana povodom nedavne posjete BiH

Uvijek je divno ponovo doći u Bosni i Hercegovinu, vidjeti drage prijatelje i kolege, prošetati ulicama koje tako dobro poznajem, sjetiti se mnogih bitaka koje smo zajedno vodili i ciljeva koje smo zajedno ostvarili.

Raff Gregorian - index.hr

Pa, iako sam dosta toga već uradio tokom mog nedavnog putovanja, primarni razlog zbog kojeg sam došao u BiH je posjeta BiH u svojstvu novoimenovanog direktora za multilateralne poslove u Uredu za borbu protiv terorizma u State Department-u. Da budem precizniji, u sklopu Biroa za borbu protiv terorizma i nasilnog ekstremizma koji nosi ovo ime od prošle sedmice. Razlog njegovog preimenovanja nije samo semantičke prirode, nego odražava i važan pomak u načinu na koji Sjedinjene Države gledaju na globalnu borbu protiv terorizma – i u obliku sadašnje borbe koja se odvija i dugoročnog izazova prevencije terorizma.

Šta stvarno podrazumijevamo pod izrazom “borba protiv nasilnog ekstremizma”? To znači proaktivno djelovati da bi se spriječili pokušaji nasilnih ekstremista da radikalizuju, regrutuju i mobilišu svoje sljedbenike za nasilje. Ova aktivnost počinje identificiranjem i bavljenjem određenim faktorima u zemljama, zajednicama i društvima u kojima nasilni ekstremisti lakše privuku ljude da slijede njihovu ideologiju. Ti faktori su problemi koji su vama koji živite ovdje u BiH jako dobro poznati – korupcija, nepostojanje ekonomskih šansi, te percepcije diskriminacije određenih etničkih i vjerskih skupina.

Zajedno sa objavljivanjem informacije o promjeni imena biroa čiji sam sada direktor, došla je i nova strategija, strategija koja se više fokusira na sprečavanje pojave i porasta terorističkih prijetnji. State Department, zajedno sa USAID-om, proširuje svoje partnerske odnose i programe za borbu protiv nasilnog ekstremizma sa brojnim akterima u vladinom i nevladinom sektoru širom svijeta, pojačavajući i svoj diplomatski angažman u borbi protiv nasilnog ekstremizma. Nova strategija nije nikakva tajna – možete je pročitati na internet stranici: http://www.state.gov/documents/organization/257913.pdf.

Šta sve ovo o čemu govorim znači u kontekstu BiH? Kako ambasadorica Cormack često ističe, mi imamo dosta čvrstu saradnju sa institucijama u BiH što se tiče borbe protiv terorizma – kada je riječ o njenom direktnom operativnom aspektu.

Borba protiv nasilnog ekstremizma je duga i teška borba, ali prema jednoj slavnoj rečenici engleskog filozofa Edmunda Burkea: “Da bi zlo pobijedilo, potrebno je jedino da dobri ljudi ne urade ništa.” Ohrabren sam spremnošću mojih prijatelja i kolega ovdje, u vladi, akademskim institucijama i civilnom društvu da se bave izazovima s kojima se suočavamo i bolje ih razumiju.. A, kada govorimo o vrlo realnoj opasnosti od ISIS-a ili takozvane Islamske države, želim posebno istaći hrabri potez reisa Kavazovića da se suprotstavi nasilnom ekstremizmu i da ga osudi. Iskreno govoreći, stalno suprotstavljanje izobličavanju islama, osuđivanje nasilja i promoviranje stoljećima duge tradicije inkluzije i suživota predstavljaju najljepšu tradiciju BiH.

Nije tajna da su, nakon svih ovih godina, Sjedinjene Države i dalje čvrsto opredjeljene za dobrobit svakog građanina u Bosni i Hercegovini. Sjedinjene Države takođe su čvrsto opredjeljene, i u zemlji i u svijetu, za slobodu religije i pravo svih vjernika, bez obzira kojoj vjeri pripadaju, da se izražavaju i svoju vjeru prakticiraju u miru. Tu jednostavno nema mjesta pravu na zagovaranje nasilja

Ali, ima jedan dio koji ovdje nedostaje – vaša uloga, uloga građana BiH. Istina je da “borba protiv nasilnog ekstremizma” počinje jednostavnim suprotstavljanjem ekstremizmu, a odgovornost je svakog građanina svake zemlje da odbije netoleranciju. I dalje pažljivo pratim šta se dešava u BiH. Nemam iluzija u vezi sa izazovima koji su pred nama i znam jako dobro da korištenje negativne, nacionalističke retorike može ugroziti stabilnost, bezbjednost i osnovno blagostanje brže i više nego bilo koji mali broj nasilnih ekstremista. Ali, lično sam se uvjerio i šta građani BiH mogu zajedno izgraditi kada se fokusiraju na to i siguran sam da najbolje tek dolazi. Vi i ne zaslužujete ništa manje.

Raffi Gregorian,
direktor za multilateralne poslove u Uredu za borbu protiv terorizma u State Departmentu


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh