BiH

Hadžinica Zejneba Ustić: Lako se postilo i u ratu, kada se jelo bilje, a brašno pravilo od ljeskove rese

Hadžinica Zejneba Ustić (76), majka Muamera, prvog srebreničkog šehida tokom agresije na BiH, u iščekivanju predstojećeg ramazana kaže da je to berićetan mjesec i pun ibadeta. Iako boluje od šećerne bolesti, kaže da se u tom mjesecu preporodi i svaki dan posti.

Zejneba Ustić - Avaz.ba

Tradicija Ustića

Cijeli mjesec šaban priprema se za ramazanske dane. Iako redovno učim Kur'an, u tim mjesecima ne ispuštam ga iz ruku. Ja ti, sinko, ramazan postim od malih nogu i nijedan dan kako znam za sebe, nisam mrsila. To je tako bilo i uvijek će biti u porodici Ustića, gdje je se vjera poštovala i redovno primjenjivala”, kazuje nam Zejneba.

Kaže da je redovno postila i kada je radni vijek provela radeći u porodičnoj frizerskoj radnji. Postilo se, veli, i u ratu, kada u Srebrenici nije bilo ništa, jelo se bilje, a brašno se pravilo od ljeskove rese. I lako se postilo, piše “Avaz“…

Hadži Zejneba tokom ramazana uvijek ima obaveza. Ustaje na sehur, klanja sabah i uči hatme svojim najmilijima. Nakon toga odspava i poslije podne-namaza uči Kur'an, a zatim ode do grada u kupovinu i počinje pripreme za iftar.

Sedam hatmi

Iako je Čaršijska džamija od njene kuće udaljena svega 500 metra, zbog narušenog zdravlja nije u mogućnosti pješice otići na teravih-namaz. Zahvaljuje komšiji Midi Haniću, koji je redovno autom vozi do džamije i nazad. To čini i za vrijeme podne-namaza. Tokom ramazana slobodno vrijeme provodi učeći hatme svojim najmilijima i kaže da nema broja koliko ih je proučila. Zna da je sebi za života proučila i nanijetila sedam hatmi.

Teravih-namazi na deset mjesta

Hadži Zejnebu raduje što se u posljednjim godinama teravih-namazi na području srebreničke općine klanjaju u devet obnovljenih džamija i Memorijalnom centru. Sjeća se kada su teravije, prvih godina, krišom klanjali u privatnoj kući. Danas, kaže, hvala Bogu, tokom ramazana u samom gradu ezani se čuju s tri obnovljene džamije. Dobro je što se pored postojećih imama, angažiraju i učenici i studenti medresa i raznih fakulteta, a budu upriličene i svečanosti povodom ramazanskih mubarek noći.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh