BiH

Sutra otvaranje novog mosta Buk koji će kvalitetnije povezati Olovo sa Zavidovićima

Sutra će u općini Olovo biti otvoren novi most Buk u čiju izgradnju je uloženo oko jedan milion konvertibilnih maraka (KM), javlja Anadolu Agency (AA).

Most Buk - Bosnapress.net

Izgradnju novog mosta finansirali su udruženim sredstvima američka humanitarna i razvojna agencija Catholic Relief Services (CRS) i Vlada Zeničko-dobojskog kantona putem Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline.

Most Buk je od iznimne važnosti za skoro 9.000 stanovnika općine Olovo, budući da putem regionalne ceste povezuje Olovo sa Zavidovićima.

Nakon poplava u maju 2014. godine, dotrajali most je dodatno oštećen, tako da su CRS i Vlada Zeničko-dobojskog kantona izgradili novi most širine šest metara s novim stubovima i većim lukom radi boljeg protoka vode, čime će se smanjiti budući rizik od poplava i poboljšati uvjeti za brži promet vozila.

CRS je agencija Biskupske konferencije SAD-a koja djeluje u BiH 23 godine. U protekle dvije godine, CRS je donatorskim sredstvima USAID-a i svojim privatnim sredstvima završio desetine projekata obnove infrastrukture nakon poplava u Maglaju, Doboju, Doboju Jug, Šamcu i Domaljevcu, te učestvovao u sanaciji klizišta u Sapni i izgradnji mosta u Olovu.

Svečanom otvorenju mosta prisustvovat će premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević, direktor CRS-a Marc D’ Silva, načelnici općina Olovo i Zavidovići Đemal Memagić i Suad Omerašević, te čelnici nadležnih kantonalnih i federalnih institucija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh