BiH

Ekolozi protiv izgradnje mini hidroelektrana na Buni

Na centralnom, Španskom trgu u Mostaru u danima vikenda upriličeno je potpisivanje peticije protiv izgradnje mini hidroelektrana na Buni i Neretvi.

Buna - Novi.ba

Prikupljanjem podrške građana na ovaj način i putem online anketa eko aktivisti nastoje zaustaviti planiranu gradnju na dvijema rijekama, smatrajući da bi to moglo dovesti do nesagledivih posljedica po eko sistem dvije hercegovačke rijeke, piše “Novi“…

Ekolozi upozoravaju i da je očekivana dobit od proizvodnje struje daleko manja od štete koju bi betonske elektrane mogle proizvesti, jer bi iste, kako su naveli narušile jedinstvene prirodne lokalitete poznate širom Evrope.

574de

Na ulicama prikupljeno je nešto više od 5.000 potpisa građana koji ne žele narušavanje eko sistema, dok je prema saznanjima portala Novi.ba izgradnja hidroelektrana ustvari gotova stvar, pošto su pojedinosti riješene davni, i to političkim putem. Aktivisti pak ne odustaju od zaustavljanja projekta. Početak gradnje mini hidroelektrana na Buni i Neretvi najavljen je tokom predszojećeg ljeta. Najavljeno je da će se peticija poslati na sve važnije adrese u Mostaru, kantonu i Federaciji BiH.

Planirani hidroenergetski sistem na rijeci Neretvi i ušću Bune predstavlja opasnost za ljude i prirodu, jer će trajno narušiti floru i faunu vodotoka i priobalja, a vrlo je izgledno izumiranje velikog broja endemskih i ugroženih vrsta biljaka i životinja, kao što je mekousna pastrmka, navedeno u tekstu Deklaracije 19 nevladinih organizacija koje su se zajedno sa mještanima okolnih naselja pobunile protiv izgradnje hidroelektarna.

578

“One imaju negativan uticaj na floru i faunu, što tvrde sve nezavisne studije uticaja na okoliš mini hidroelektrana. Apsolutno je pogrešna tvrdnja da gradnja ovakvih objekata zapošljava ljude. Takva jedna mini hidroelektrana u prosjeku zapošljava jednog čovjeka”, rekao je predstavnik udruženja iz Blagaja i Bune Rijad Durkić.

Koncesionar ju ovom slučaju je preduzeće “Hercegovina – građevinsko zanatstvo” čiji predstavnici su u ranijim izjavama medijima najavljivali da će po dobijanju potrebnih papira upoznati javnost o cijelom projektu.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh