BiH

Platili kaznu od 3,4 miliona za neiskorištene kredite

Prvi dan ove godine BiH je dočekala sa ogromnim novcem koji nije iskoristila – imala je odobrene kredite u iznosu od 2,1 milijardu maraka. Zbog toga što nije povukla taj novac, država je morala platiti 3,4 miliona maraka na ime penala!

Sjednica Vijeća ministara BiH - SlobodnaEvropa.org

Prema podacima Vijeća ministara, od ukupnog iznosa odobrenih, a neiskorištenih kredita na Federaciju otpada 1,1 milijarda, Republiku Srpsku 914,2 miliona, Brčko Distrikt 57,8, a na institucije BiH 20,5 miliona maraka. U prošloj godini ukupno je povučeno 400,98 miliona maraka kreditnih sredstava, piše “Dnevni list“…

Najviše penala plaćeno je njemačkoj razvojnoj banci KfW i Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD). KfW je odobrio BiH kredite od 575 miliona i na ime penala za neiskorištena sredstva plaćeno je 1,56 miliona maraka. Zbog nekorištenja odobrena 103 miliona, EBRD-u je plaćeno 1,7 miliona maraka na ime kazne.

Inače, najviše neiskorištenih kreditnih sredstava BiH ima kod Evropske investicione banke – 608,2 miliona maraka, ali penali nisu plaćeni. Također, nisu plaćeni ni Svjetskoj banci kod koje BiH ima na raspolaganju 307 miliona maraka koje nije iskoristila.

Najviše kredita našoj zemlji odobreno je za rekonstrukciju bolnica, putova i željeznica.

Podaci Vijeća ministara pokazuju da je sa zadnjim danom prošle godine ukupni javni dug BiH iznosio 11,9 milijardi maraka. Od toga, na vanjski dug otpada 8,4, a na unutrašnji 3,5 milijardi maraka.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh