BiH

Radnik tuzlanskog TTU-a o 1. maju: Dok oni jedu janje, šta ćemo moja djeca i ja?

Mehmed Terzić iz Tuzle ima mnogo razloga da protestvuje, a nijedan da slavi Međunarodni praznik rada.

Mehmed Terzić - N1

Više od 30 godina rada u tuzlanskom TTU-u, od toga polovina staža mu je uvezano, a platu nije dobio dvije godine. “Kako ću čekati prvi maj? Oni će janjadi jesti, a šta ću ja? Ako budem imao malo krompira u rerni ću ispeći. Žao mi je moje djece”, ispričao je Terzić, pišu “Nezavisne”

U Federaciji BiH od 487 hiljada zaposlenih, za 454 hiljade se redovno uplaćuju doprinosi. Mehmed Terzić samo je jedan od 33 hiljade radnika za koje poslodavci ne plaćaju obaveze prema državi. Ipak, prvomajski praznik tradicionalno u Bosni i Hercegovini bude bogato proslavljen na izletištima širom zemlje. Protesna okupljanja, za razliku od razvijenog Zapada, su rijetka ili ih nema. Ove godine, centralno sindikalno okupljanje najavljeno je u Zenici.

“Pozvali smo sve zaposlene, članove sindikata. Očekujemo dolazak i penzionera. I očekujem ubuduće da nam se i oni pridruže u borbi za radnička prava”, rekao je Saudin Sivro iz SSS BIH. Osim brojnih zaposlenih koji ne uživaju u plodovima svog rada, u našoj zemlji mnogo je i onih koji nemaju priliku da zarade. Ocjena Evropske komisije je da je stopa nezaposlenosti i dalje alarmantna, ali da je zabilježen blagi pad nezaposelnosti za 1,5 odsto. Razlog je lanjsko povećanje industrijske proizvodnje za 3,2 odsto. Međutim, već početkom ove godine industrijska proizvodnja vrtoglavo pada, u januaru 3,3 odsto, a u februaru više od 6 odsto.

Premijer Federacije, Fadil Novalić, ipak sa smješkom dočekuje 1. maj, zadovoljan rezultatima svojih reformi. Sa 392.000 nezaposlenih u trenutku preuzimanja federalne vlade, broj ljudi bez posla smanjen je na 384 hiljade. “Prvi put nakon 10 godina broj je počeo padati, 6.000 je bio prosječni godišnji rast.

Mi sad imamo 9 hiljada, znači da je pao broj nezaposlenih”, kazao je Novalić. I u Republici Srpskoj broj nezaposlenih je smanjen za nekoliko hiljada u posljednje četiri godine. Broj onih koji rade u Republici Srpskoj sa 238 hiljada 2011. godine povećan je na 246 hiljada lani. No, navodni uspjesi oba entiteta nisu ni blizu predizboirnih obećanja, niti su poticajni da ih poltičari ističu, a radnici slave.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh